Κάνναβη

Κλωστική Κάνναβη – Ένα Φυτό με Ανεξάντλητες Δυνατότητες Χρήσης

Προέλευση & Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος αναφορικά με την εξελικτική διαδικασία του φυτού της κάνναβης. Οι επιστημονικές αναλύσεις DNA έχουν καλύψει κάποια κενά του μυστηρίου που περιβάλλει την εξέλιξη του φυτού αν και προς το παρόν δεν μπορούν να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα για κάθε κομμάτι της εξελικτικής διαδικασίας. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα πρώτα φυτά κάνναβης αναπτύχθηκαν στην Κεντρική Ασία κοντά στο τέλος της Πλειστόκαινης Εποχής. Στο πέρασμα του χρόνου το φυτό επεκτεινόταν σε περιοχές  της Δυτικής και της Ανατολικής Ασίας , στις Καυκάσια Όρη και στα Βαλκάνια.

Υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις ότι η χρήση κάνναβης ξεκίνησε από τον άνθρωπο πριν 5.000 χρόνια. Πιθανότατα είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργούνταν στην Ιαπωνία από την προ-Νεολιθική εποχή. Σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στα νησιά Oki κοντά στην Ιαπωνία ανακαλύφθηκαν δείγματα του φυτού τα οποία χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν. Οι αρχαιότερες ενδείξεις χρήσης του φυτού προέρχονται από την Ασία και εκτός από την Ιαπωνία, χρήση της γινόταν κατά τη Νεολιθική Εποχή στην Κίνα και στην Κορέα. Η αρχαιότερη γραπτή αναφορά για την κάνναβη προέρχεται από την Κίνα και χρονολογείται στο 2727 π.Χ. Αποτελεί ιστορική ειρωνεία το γεγονός ότι πολλές χώρες της Ασίας έχουν πλέον μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους παγκοσμίως ενάντια στη χρήση κάνναβης – ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πολλές χώρες της ηπείρου είναι δεμένες με τις παραδόσεις τους.

Η κάνναβη χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους πολιτισμούς ως πρώτη ύλη σχοινιών και ρουχισμού, ως πηγή διατροφής, ως φάρμακο, ως μέσο ψυχαγωγίας, ακόμη και ως μέσο αρχαίων ιεροτελεστιών και μυστηρίων. Ο ανθρώπινος παράγοντας συνετέλεσε σημαντικά στο διαχωρισμό των ειδών του φυτού ανάμεσα σε ψυχοδραστικές (φαρμακευτικές) ποικιλίες και ποικιλίες κλωστικής κάνναβης καθορίζοντας την επικράτηση του ενός ή του άλλου είδους σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Κάποιοι πολιτισμοί επέλεξαν να καλλιεργούν την κάνναβη για τις ίνες και το έλαιο των σπόρων της ενώ άλλοι πολιτισμοί επέλεξαν να καλλιεργούν το φυτό για τις ψυχοδραστικές ιδιότητές του. Οι πολιτισμοί της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας επέλεξαν πρωταρχικά την καλλιέργεια του φυτού για τη χρήση του ως τροφή και πηγή πρώτης ύλης για ρουχισμό, σχοινιά κτλ. Από την άλλη οι αρχαίοι πολιτισμοί της Νότιας και της Ανατολικής Ασίας μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα φυτά ως πηγή πρώτης ύλης και διατροφής οπότε προωθήθηκε η καλλιέργεια των φυτών για τις ψυχοδραστικές ιδιότητές τους.

Βοτανολογικά η κλωστική και η φαρμακευτική κάνναβη προέρχονται από το ίδιο είδος – Cannabis sativa L. Όμως η κλωστική και η φαρμακευτική παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές αναφορικά με τη χημική τους σύσταση, τις συνακόλουθες καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη τους αλλά και τη χρήση τους μετά το θερισμό.

Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται για τη δημιουργία ενός μεγάλου φάσματος προιόντων: υφάσματα, φαγώσιμα και πόσιμα, σκευάσματα προσωπικής περιποίησης, χαρτί, κατασκευαστικά υλικά, καραβόσχοινα και άλλα προιόντα, βιομηχανικά και μη. Η αρχή της χρήσης το όρου “βιομηχανική κάνναβη” εντοπίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ο όρος αναφέρεται σε ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται πρωταρχικά για τις ίνες, τους σπόρους τους και συνακόλουθα παράγωγα οπως είναι το έλαιο των σπόρων.

Μορφολογία και Καλλιέργεια Κλωστικής Κάνναβης

Τα φυτά εμπεριέχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις του πρωταρχικού ψυχοτροπικού κανναβινοειδούς Δέλτα-9 THC. Προς το παρόν στις περισσότερες χώρες ισχύει ότι στην κατηγορία της κλωστικής/βιομηχανικής κάνναβης εμπίπτουν ποικιλίες με περιεκτικότητα THC < 0,3%. Εκτός των χαμηλών συγκεντρώσεων THC, οι ποικιλίες κλωστικής διαθέτουν συγκριτικά υψηλές συγκεντρώσεις του κανναβινοειδούς CBD, του πρωταρχικού μη ψυχοτροπικού κανναβινοειδούς των περισσότερων φυτών κλωστικής και φαρμακευτικής.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια και για τη δημιουργία ποικιλιών κλωστικής με υψηλές συγκεντρώσεις CBG. H κανναβιγερόλη (CBG) είναι γνωστή ως πρόδρομος ουσία όλων των κανναβινοειδών. Τα άνθη ποικιλιών CBG εμπεριέχουν κανναβιγερολικό οξύ (CBGA). Άλλα οξέα της κάνναβης όπως το CBDA και το THCA διασπώνται σε ξεχωριστά κανναβινοειδή – πχ CBD και THC αντίστοιχα. Αυτή η διαδικασία συντελείται με την αρχική δημιουργία κανναβιγερολικού οξέος είτε αυτή αφορά την παραγωγή CBDA είτε του THCA. H μετατροπή του CBGA απευθείας σε CBG είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα περισσότερα φυτά κάνναβης. Οι περισσότερες ανθοφόρες ποικιλίες κλωστικής δεν εμπεριέχουν συγκεντρώσεις CBG>2%. Λίγες ποικιλίες διαθέτουν τη δυνατότητα να παράγουν απευθείας CBG ως το κυρίαρχο κανναβινοειδές. Και αυτές οι ποικιλίες επιλέγονται προσεκτικά και διασταυρώνονται με άλλες στην πορεία για τη δημιουργία καινούριων ανθοφόρων υβριδίων CBG. Το CBG είναι ένα ακόμα νόμιμο κανναβινοειδές στην ΕΕ και στις ΗΠΑ – και οι ποικιλίες που παράγουν πρωταρχικά αυτήν την ουσία είναι “safe” ως προς την καλλιέργεια τους – τυπικά παράγουν συγκεντρώσεις Δ-9 THC <0,2%.

Ενώ η φαρμακευτική κάνναβη καλλιεργείται για τις συστάδες των θηλυκών ανθών/φύλλων με υψηλές συγκεντρώσεις THC, η κλωστική καλλιεργείται για τις ίνες, τους σπόρους και τα άνθη της. Το ύψος των φυτών, η πυκνότητα φύτευσης, ο χρονισμός του θερισμού και άλλοι παράγοντες διαφέρουν αναλόγως των στόχων από τη 1 καλλιέργεια ποικιλιών κλωστικής στην άλλη.

Τύποι καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης: Ίνες, Σπόροι, Άνθη

Πρώτη Ύλη:ΊνεςΣπόροιΆνθη
Επιθυμητό φυτικό υλικό: Βλαστοί Αποξηραμένοι σπόροι Αποξηραμένα άνθη
Πυκνότητα φύτευσης:120-150 φυτά/m2 120-150 φυτά/m2 Φύτευση ανά 0,5-1+ μέτρο, διάμετρος ~1-1,5+ μέτρα
Φυσικά  Χαρακτηριστικά: Ψηλά φυτά – μικροί κορμοί – λιγότερο φυλλώδες υλικό Φυτά με μικρούς κορμούς και λιγότερο φυλλώδες υλικό Θαμνώδη φυτά με πυκνές διακλαδώσεις για την προώθηση ανάπτυξης των ανθών
Μέσο ύψος φυτών:3-4,5 μέτρα  1,8 – 2,7 μέτρα 1,2 – 3 μέτρα
Μέγεθος σοδειάς:250-1100 κιλά αποξηραμένων βλαστών/στρέμμα  100 – 200 κιλά σπόρων/στρέμμα Ποικίλλει. Κατά μέσο όρο κάθε φυτό αποδίδει ~200+ γρ. αποξηραμένης ύλης όταν η φύτευση πραγματοποιείται τον Απρίλιο
Κοινές εφαρμογές: Φλοιώδεις ίνες: Χαρτί, μόνωση, ρουχισμός, σύνθετα υλικά.
Εσωτερικές ίνες: στρώμνες, τσιμέντο, ινοσανίδες, απορροφητικά έλαια.
 Καλλωπιστικά προιόντα, φαγώσιμα. Αποφλοιωμένοι σπόροι ως super foods. Σποράλευρα ως λιπάσματα. Εκχύλιση των ρητινών CBD/άλλων κανναβινοειδών για την παραγωγή βρώσιμων ελαίων. Πώληση αποξηραμένων ανθών.
Μεταποιητικές διαδικασίες: Αποφλοίωση, διαχωρισμός των φλοιώδων -εσωτερικών ινών.Αποφλοίωση ή συμπίεση των αποξηραμένων σπόρών. Αποξήρανση φρέσκων ανθών και Curing

 Εκχύλιση μέσων ποικίλων μεθόδων: Εγχύσεις λιπιδίων ή αλκοόλης, εκχύλιση CO2, εκχύλιση με χημικούς διαλύτες (πχ εξάνιο-βουτάνιο), εκχύλιση χωρίς διαλύτες.

Πως μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι;

Αγαπάμε την κάνναβη! Πιστεύουμε ότι (και) η κλωστική μπορεί να βοηθάει την ανθρωπότητα με άναρίθμητους τρόπους και το δυναμικό της είναι ανεξάντλητο. Είμαστε ένα έμπειρο team καλλιεργητών κλωστικής. Ειδικευόμαστε στη βιολογική καλλιέργεια. Οι βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας “΄δένουν” αρμονικά με τα τοπικά οικοσυστήματα, συντελούν σημαντικά στην απόκτηση ποιοτικ΄ών σοδειών, αυξάνουν την αξία των τελικών προϊόντων και διευκολύνουν τη διανομή τους. Αν είστε καλλιεργητές κλωστικής κάνναβης ή επιθυμείτε να εισέλθετε στον κλαδο, να ξ΄έρετε ότι μπορούμε να σας προσφέρουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα ακόλουθα:

  • Εξέταση των δεδομένων εργαστηριακής ανάλυσης εδάφους
  • Εδαφοβελτίωση με βιολογικά λιπάσματα
  • Άρδευση
  • Σπορά, Βλαστικό στάδιο & Ανθοφορία
  • Χρήση φυσικών σκευασμάτων για την προώθηση ποιότητας & ποσότητας της σοδειάς
  • Κατάρτιση πλάνων Ενιαίας Διαχείρισης Παρασίτων (IPM) για βιολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας

Schreibe einen Kommentar