Smartshop

Kanna – Βαλεριάνα Για Ξεκούραστο Ύπνο

Απόσπασμα από΄ ένα άρθρο του εξαιρετικά ενημερωμένου blog goodroot.wordpress.com:

To Kanna (Sceletium Tortuosum) είναι ένα βότανο που ταιριάζει όμορφα με πολλά άλλα – πραγματικά βελτιώνει αισθητά ή απλά κουμπώνει ιδανικά με τις επιδράσεις άλλων ψυχοδραστικών βοτάνων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι διάφορες κλινικές μελέτες – με τις ατέλειες τους – υποδεικνύουν ότι το Kanna μπορεί να είναι και ένα σπουδαίο εργαλείο για τη διαχείριση του στρες από μόνο του. Οι χαλαρωτικές επιδράσεις του βοτάνου μπορούν να είναι πιο έντονες όταν το βότανο συνδυάζεται με βότανα με ήπιες χαλαρωτικές επιδράσεις. Ένα από αυτά τα βότανα είναι η βαλεριάνα. Ο συνδυασμός καννα-βαλεριάνας μπορεί να είναι χρήσιμος όταν ο σκοπός είναι ο βαθύτερος ύπνος. Αντί της βαλεριάνας -σε συνδυασμό με το kanna – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν βότανα όπως το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το χαμομήλι. Όμως με αυτά τα combos είναι καλό να υπολογίζεται περισσότερο προσεκτικά η ποσότητα λήψης (τόσο του kanna όσο και του άλλου βοτάνου της επιλογής σας). Αυτό θέλετε να το κάνετε για να αποφύγετε το ενδεχόμενο υπερβολικής υπνηλίας ή την πρόκληση πολύ βαριού ύπνου. Όταν χρησιμοποιούμε βότανα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, ο στόχος είναι να έχουμε αισθήσεις ανανέωσης και αναπλήρωσης της ενέργειας μας – όχι να ξυπνάμε πιο βαριά από όταν κοιμηθήκαμε. Γιατί πιστεύω πως το kanna δουλεύει τόσο καλά για τον ύπνο σε συνδυασμό με τη βαλεριάνα;

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της βαλεριάνας εξακολουθεί να είναι μάλλον αδιευκρίνιστος, αλλά η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό το βότανο, μεταξύ των πολλών άλλων ιδιοτήτων του, αναστέλλει την επαναπρόσληψη του GABA – αυτός είναι ο «χαλαρωτικός» νευροδιαβιβαστής του σώματος. Έρευνες της δεκαετίας 2010-2020 υποδεικνύουν ότι η ρίζα του φυτού δεν αναστέλλει άμεσα την επαναπρόσληψη GABA – στην πραγματικότητα το ίδιο το βότανο είναι μια πλούσια πηγή GABA από μόνο του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν ο GABA λαμβάνεται εξωγενώς δεν διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τα συμπληρώματα με GABA θα ήταν από τα πιο αποτελεσματικά αγχολυτικά. Δυο από τις ουσίες τις βαλεριάνας, το βαλερενολικό οξύ και το ακετυλβαλερονικό οξύ μάλλον αποτρέπουν μερικών τη διάσπαση του GABA πριν ο νευροδιαβιβαστής διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Οπότε αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες από τις βιοδραστικές ουσίες της βαλεριάνας αυξάνουν τα επίπεδα του GABA στις συνάψεις του εγκεφάλου μας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ό,τι πολλές τροφές εμπεριέχουν νευροδιαβιβαστές ή τα δομικά στοιχεία για αυτούς τους νευροδιαβιβαστές (αμινοξέα) – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ωφελούμαστε και άμεσα από τις επιδράσεις τους. Οι νευροδιαβιβαστές από αυτές τις τροφές τροφοδοτούν τους αντίστοιχους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι ψυχοδραστικές επιδράσεις λαμβάνουν χώρα μόνο όταν αυτοί οι νευρώνες “επιλέγουν” να απελευθερώσουν τους νευροδιαβιβαστές τους στις συνάψεις του εγκεφάλου – εμείς δεν έχουμε συνειδητά τον έλεγχο αυτής της διαδικασίας. Εν μέρει έχουμε τον έλεγχο όταν καταναλώνουμε τροφές ή συμπληρώματα που εμπεριέχουν μεγαλύτερες ποσότητες νευροδιαβιβαστών ή αμινοξέων που αποτελούν τα δομικά στοιχεία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να παρατηρήσουμε επιδράσεις προερχόμενες από τη λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων τους – μέρος των νευροδιαβιβαστών ή των αμινοξέων θα διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να προκαλέσει επιδράσεις αγωνιστικότητας (agonist effect). Τι ορίζουμε ως αγωνιστή (agonist) στο πεδίο της νευροεπιστήμης; Αγωνιστής αποκαλείται το στοιχείο που μπορεί να προσδένεται και να προκαλεί την ενεργοποίηση ενός υποδοχέα, μιμούμενο έναν ενδογενή νευροδιαβιβαστή ή σύμπλοκο (Guide to Research Techniques in Neuroscience (Second Edition), 2015 ).

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λήψη του 5-HTP. Το 5-HTP είναι η άμεση πρόδρομος “ουσία” της σεροτονίνης – σε αντίθεση με τη σεροτονίνη που δεν μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα απευθείας, το 5-HTP μπορεί να διασχίζει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η λήψη επαρκώς ποσοτήτων 5-HTP, όπως αυτό ευρίσκεται φυσικά σε μεγάλες ποσότητες στους σπόρους του αφρικάνικου φυτού Griffonia Simplifoca (ή όπως καταναλώνεται στο Δυτικό Κόσμο με τη μορφή συμπληρώματος της απομονωμένης ουσίας), ποια επίδραση θα έχει; Surprise, surprise… την απελευθέρωση σεροτονίνης στις συνάψεις του εγκεφάλου από τους εγκεφαλικούς νευρώνες σεροτονίνης.

Για να επιστρέψουμε στη βαλεριάνα : Ένας από τους τρόπους με τους οποίους θεωρητικά δουλεύει αυτό το φυτό παρουσιάζει ομοιότητες με τη δράση του 5-HTP. Απλά αυτή η δράση αφορά κυρίως το σύστημα του νευροδιβαβιβαστή GABA και όχι της σεροτονίνης. Δευτερευόντως η βαλεριάνα μάλλον αλληλεπιδρά και με υποδοχείς σεροτονίνης αλλά και με την αδενοσίνη. Η αδενοσίνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο που παράγει το σωμα μας για να ρυθμίζει τα επίπεδα ενέργειας του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα απελευθερώνει αδενοσίνη για να μας επιβραδύνει όταν προκύπτει η ανάγκη να διατηρούμε την ενέργεια μας. Η βαλεριάνα ίσως αυξάνει τα επίπεδα απελευθέρωσης της αδενοσίνης (Boon και Smith σελ.388, 2009). Βάσει των προαναφερθέντων, είναι λογικό να υποθέτουμε ότι αυτό το φυτό επιδεικνύει καλή συνέργεια με το Kanna. Και τα δυο βότανα επιδρούν στους ίδιους νευροδιαβιβαστές. Ίσως να συμπληρώνουν πολύ όμορφα το ένα το άλλο αν ο σκοπός λήψης τους είναι η πρόκληση ύπνου.

Οπότε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος χρήσης Kanna – Βαλεριάνας για τον ύπνο; Η καλύτερη πρακτική είναι η προετοιμασία αφεψήματος από το raw Kanna μαζί με τη συνιστώμενη ποσότητα λήψης βαλεριάνας. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να εξετάσετε την πρακτική υπογλώσσιας λήψης του raw Kanna. Αφού το Kanna διαλυθεί κάτω από τη γλώσσα, πίνετε το αφέψημα βαλεριάνας που θα έχετε φτιάξει. Δείτε το άρθρο μας για τις πληροφορίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν για το Kanna εδώ:

Σημαντική Υποσημείωση

Θα βρείτε χρήσιμη και την ανάγνωση αυτού του άρθρου : http://ethosherbals.com/wiki/ethos-lifestyle-blog/neurotransmitters-basics/

Πάνω από όλα να θυμάστε ότι η καλή υγιεινή του ύπνου πρέπει να είναι κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής – φυσικά δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στα βότανα για να το πετυχαίνετε. Η δίαιτα, η άσκηση, το να είστε σε μια οθόνη λίγο πριν τον ύπνο, τα επίπεδα στρες – όλοι αυτοί είναι σημαντική παράγοντες προώθησης ξεκούραστου, υγιούς ύπνου.

Laisser un commentaire