Οι δραστικές ουσίες του Kratom
Mitragyna Speciosa – commonly known as Kratom – is an evergreen tropical tree. M.Speciosa grows mainly in areas of Southeast Asia. The natural ecosystems of Indonesia, Malaysia and Thailand are home to most of the 'wild' M.Speciosa. Under the right conditions in these tropical jungles, the height of the plants exceeds 15 meters.
Τα φύλλα του δέντρου είναι αυτά που χρησιμοποιούνται πρωταρχικά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Οι κύριες δραστικές ουσίες τους είναι η μιτραγυνίνη (mitragynine, MG) και η 7-υδροξυμιτραγυνίνη (7-hydroxymitragynine,7-HMG). Αυτά τα αλκαλοειδή ινδόλης δρουν ως μερικοί αγωνιστές στους οπιοειδείς υποδοχείς. Κατά μέσο όρο τα φύλλα εμπεριέχουν ~1-2% μιτραγυνίνη και 0.00 – 0.02 % 7-υδροξυμιτραγυνίνη.
Η μιτραγυνίνη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αλκαλοειδές. Προσδένεται στον μ-οπιοειδή υποδοχεά χωρίς να δεσμεύει την β-αρρεστίνη 2 που έχει συνδεθεί με πολλές από τις ανεπιθύμητες επιδράσεις της ενεργοποίησης αυτών των υποδοχέων (πχ δυσκοίλια, αναπνευστική καταστολή, εξάρτηση). Σε εργαστηριακές έρευνες – σε ζωϊκά μοντέλα – η μιτραγυνίνη δεν προκάλεσε εξάρτηση. Η 7-υδροξυμιτραγυνίνη έχει δείξει ότι επιδεικνύει δυνητικό εξάρτησης. Τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με τη φαρμακολογία του Μ.speciosa υποδηλώνουν ότι η MG δεν είναι επικίνδυνα εθιστική ενώ οι συγκεντρώσεις 7-HMG στα φύλλα είναι τόσο χαμηλές που δεν προκαλούν αξιόλογες αρνητικές επιδράσεις.
Παραθέτοντας την American Kratom Association (AKA) – την πλέον σοβαρή ένωση για τη διασφάλιση της προστασίας κάθε αμερικανού πολίτη να καταναλώνει νόμιμα ασφαλή βοτανολογικά δείγματα του Kratom για καλύτερη διαχείριση της υγείας και της ευεξίας του:
“Tο φυσικό Kratom είναι ένα τροπικό αειθαλές δέντρο τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φυτικό συμπλήρωμα σε πρακτικές της παραδοσιακής ιατρικής. Το Kratom δεν είναι ναρκωτικό. Το Kratom δεν είναι οπιούχο ούτε συνθετική ουσία. Το φυσικό Kratom είναι ένα ασφαλές βότανο που λειτουργεί εν μέρει ως αγωνιστής του mu-οπιοειδούς υποδοχέα. Δεν εμπεριέχει οπιοειδή όμως δεσμεύεται σε υποδοχείς που ενεργοποιούνται από οπιοειδείς ουσίες. Η σοκολάτα, ο καφές, η άσκηση, ακόμα και το μητρικό γάλα δεσμεύονται εν μέρει στους ίδιους υποδοχείς παρεμφερώς με το Kratom.
Σύμφωνα με τη διεξοδική έρευνα του Dr. Jack Henningfield, Ph.D, το δυνητικό του Kratom για κατάχρηση και εξάρτηση δεν είναι μεγαλύτερο από το δυνητικό ευρέως διαδεδομένων βοτάνων όπως είναι το βαλσαμόχορτο, το γκουαρανά, το kola nut, ο λυκίσκος, το μοσχοκάρυδο και το χαμομήλι. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει την αναφορά:.
To Kratom στο Δυτικό Κόσμο
The first written accounts of the use of Kratom by indigenous peoples of Southeast Asia date back 150 years. They reported that chewing the leaves had stimulating effects and greatly helped with hard manual work, while boiling them into tea had analgesic and relaxing effects. Considering that the tree is native to various countries in Southeast Asia, it is a reasonable assumption that its traditional use by local societies has a history of thousands of years.
Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασία επειδή εκτός των προαναφερόμενων επιδράσεων διαθέτει αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Πολλές ανεκδοτολογικές αναφορές επίσης υποδεικνύουν ότι διαθέτει αφροδισιακές ιδιότητες. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο χρησιμοποιούν το φυτό κυρίως στο πλαίσιο της αυτοϊασης για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, για την ανακούφιση του στρες και της κατάθλιψης ή ακόμα και για τη μείωση στερητικών συμπτωμάτων που προέρχονται από την εξάρτηση σε ναρκωτικές και σε φαρμακευτικές ουσίες.
Η εξαγωγή του σε δυτικές χώρες ξεκίνησε μόλις πριν 20 χρόνια. Αρχικά η χρήση του περιοριζόταν στους δυτικούς «γνώστες» βοτάνων της Ασίας. Από το 2000 μέχρι σήμερα εκατομμύρια πολίτες του δυτικού κόσμου έχουν έρθει σε επαφή με αυτό το εξωτικό φυτό. Η εκτεταμένη ζήτηση του από Ευρωπαίους και Αμερικανούς έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες της Ινδονησίας να στραφούν στην καλλιέργεια του M.Speciosa. Μόνο στην Αμερική υπολογίζεται ότι 3-5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Kratom.
Έρευνα για τη χρήση στο Δυτικό Κόσμο
Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες αναφορικά με τη χρήση του Kratom στο Δυτικό Κόσμο. Μια ανώνυμη διαδικτυακή έρευνα στις ΗΠΑ βασιζόταν στις 3 ακόλουθες ερωτήσεις: 1) Ποιος καταναλώνει το Kratom και ποια είναι η αιτία της κατανάλωσης του φυτού; 2) Ποιες είναι οι διακριτές ωφέλιμες επιδράσεις και ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις λαμβάνοντας υπόψιν τη δοσολογία και τη συχνότητα κατανάλωσης; 3) Η κατανάλωση Kratom έχει δυνητικό κατάχρησης και στερητικά συμπτώματα;
H δημογραφική ανάλυση έδειξε ότι οι αμερικανοί καταναλωτές του φυτού είναι λευκοί άνδρες ηλικίας 31-50 ετών, παντρεμένοι ή με σύντροφο, ενεργοί εργασιακά με ετήσιο εισόδημα άνω των 35,000$$, έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας, έχουν τουλάχιστον κολλεγιακή μόρφωση και έχουν χρησιμοποιήσει το Kratom για ένα έτος τουλάχιστον αλλά δεν το έχουν χρησιμοποιήσει για περίοδο >5 ετών.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι καταναλώνουν το φυτό για τον χρόνιο ή τον οξύ πόνο. Η δεύτερη κυριότερη αιτία χρήσης ήταν η αυτοϊαση συναισθηματικών ή νοητικών διαταραχών. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, μείωση του πόνου, αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης, μείωση της καταθλιπτικής διάθεσης, μειωμένα επίπεδα άγχους, μείωση ή παύση της χρήσης οπιοειδών παυσίπονων, μείωση των συμπτωμάτων Μετατραυματικής Διαταραχής, βελτιωμένη διάθεση. Αυτές ήταν οι αναφερόμενες ωφέλιμες επιδράσεις. Οι αρνητικές επιδράσεις φαίνονταν να σχετίζονται πρωταρχικά με τη δοσολογία και τη συχνότητα χρήσης – οι πιο συχνά αναφερόμενες αρνητικές επιδράσεις ήταν η ναυτία, η δυσκοίλια, η ζαλάδα και η υπνηλία.
Δοσολογίες έως 5 γραμμάρια παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες από δοσολογίες ίσες ή μεγαλύτερες των 8 γραμμαρίων. Σε ποσοστό <50%, οι ερωτηθέντες που έκαναν τακτική/πολύ τακτική χρήση ανέφεραν στερητικά συμπτώματα 12-48 ώρες μετά την παύση κατανάλωσης του Kratom. Σε μια κλίμακα Likert από το 1-5 (1- σοβαρά έως 5-καθόλου σοβαρά), οι περισσότεροι βαθμολόγησαν τα στερητικά συμπτώματα με 2-3. Η μελέτη έδειξε ότι οι μέγιστες ωφέλιμες δοσολογίες ανέρχονται στα 15 γραμμάρια ημερησίως – 5 γραμμάρια x 3 φορές τη μέρα. Αυτές οι δόσεις θα μπορούσαν να αποδώσουν θετικές επιδράσεις με μικρότερη ποσόστωση αρνητικών επιδράσεων. Η καλύτερη πρακτική αναφορικά με την παύση της τακτικής/συχνής χρήσης του Kratom είναι η πρακτική του tapering.
Caution : Οι προαναφερθείσες μέγιστες ωφέλιμες δοσολογίες (5 γραμμάρια x 3 φορές τη μέρα) αφορούν τη χρήση του φυτού από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιους/οξείς σωματικούς πόνους. Όταν η χρήση του φυτού πραγματοποιείται σε άλλα πλαίσια (πχ μείωση των συμπτωμάτων του στρες), πολύ μικρότερες δόσεις με μικρότερη συχνότητα κατανάλωσης κρίνονται ως οι πλέον ωφέλιμες παρουσιάζοντας ελάχιστο δυνητικό εκδήλωσης αρνητικών επιδράσεων. Η βιοχημεία κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική – για έναν άνθρωπο τα 3 γραμμάρια φύλλων μπορεί να είναι το “sweet spot”, για έναν άλλο μπορεί να είναι μια ποσότητα η οποία μετά βίας προκαλεί διακριτές επιδράσεις.
Η ουσία είναι ότι τακτικές αυξημένες δοσολογίες έχουν το δυνητικό να οδηγήσουν και σε ανοσία στις επιδράσεις του φυτού και σε εξάρτηση – όπως ισχύει με τον καφέ, όπως ισχύει με πολλά βότανα. H εξάρτηση από το Kratom μπορεί να είναι ήπια ή μπορεί να είναι και σχετικά σοβαρή αν η χρήση πραγματοποιείται αλόγιστα με μεγάλη συχνότητα – σίγουρα δεν είναι ένας παράγοντας που πρέπει να παραβλεφθεί!
Από τη στιγμή που οι τακτικές ορθής και υπεύθυνης χρήσης είναι ευρέως γνωστές, είναι στο χέρι του καταναλωτή να αξιοποιεί τη διαθέσιμη γνώση ώστε να καλλιεργεί μια υγιή σχέση με το M.speciosa σε βάθος χρόνου. Όλοι οι επιστημονικοί ερευνητές του φυτου συμφωνούν ότι η χρήση raw φύλλων που δεν έχουν υποστεί προσμίξεις ή επεξεργασία είναι η καλύτερη και πιο safe τακτική κατανάλωσης του M.speciosa. Συστήνεται η αποχή από την κατανάλωση εκχυλισμάτων! Τα φύλλα εμπεριέχουν ελάχιστες/μηδαμινές συγκεντρώσεις 7-HMG.
Kratom – Αλληλεπιδράσεις με Βότανα & Φάρμακα & Επιφυλάξεις
Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστες πληροφορίες που να σχετίζονται με την ασφάλεια του βοτάνου για τις εγκύους και το θηλασμό. Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης του βοτάνου.
Αλκοολισμός: Οι άνθρωποι που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του Kratom. Το Kratom δεν είναι ένα βότανο που “παίζει” καλά με το αλκοόλ. Η ταυτόχρονη χρήση του με το αλκοόλ συνήθως προκαλεί ναυτία και πονοκέφαλο.
Ψυχικές διαταραχές: Θεωρητικά το Kratom θα μπορούσε να χειροτερέψει ψυχικές διαταραχές όπως είναι η ψύχωση και η σχιζοφρένεια. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί σε ποιο βαθμό ισχύει.
Αλληλεπιδράσεις
Το Kratom μπορεί να επιδράσει στους ρυθμούς μεταβολισμού ορισμένων φαρμάκων. Κατά περίπτωση ο συνδυασμός τους με φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να αυξήσει την ένταση των επιδράσεων των 2ων αλλά και τις παρενέργειες τους. Τα φάρμακα που μεταβολίζονται από το συκώτι (από τα ένζυμα κυτοχρώματος CP450) ενδέχεται να παρουσιάσουν ποικίλες αλληλεπιδράσεις με την ταυτόχρονη κατανάλωση του φυτού. Σε περίπτωση που οι καταναλωτές λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους πριν προχωρήσουν σε ταυτόχρονη λήψη του M.speciosa!