Traditional Healing Herbs

Αστράγαλος – Ευεξία και Τόνωση του Ανοσοποιητικού

Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για τον Αστράγαλο προέρχονται από κινέζικα ιατρικά γραπτά “ηλικίας” ~2000 ετών. Πιθανόν το βότανο έχει ακόμα μακρύτερο ιστορικό χρήσης. Ο Αστράγαλος είναι ένα τονωτικό βότανο – τρέφει τρέφει και προάγει την εγγενή διαδικασία αυτοθεραπείας του σώματος. Το φυτό μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύτιμος σύμμαχος για ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες – ασθένειες όπου η ικανότητα του σώματος για αυτοϊαση έχει πληγεί.

Η θεωρία είναι ο Αστράγαλος βελτιώνει την αμυντική ενέργεια του σώματος, ή αλλιώς «Wei Chi» όπως αποκαλείται από την αρχαιότητα. Όταν μιλάμε για το ανοσοποιητικό σύστημα, χρησιμοποιούμε διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουμε το ίδιο πράγμα: Ο Αστράγαλος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες.

Κατά τον John Heinemann: «Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που καταναλώνουν ενέργεια και αφήνουν το σώμα του ασθενή πλήρως εξαντλημένο – το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η καντιντίαση, ο απλός έρπης, η μονοπυρήνωση και η υπογλυκαιμία είναι κάποιες από αυτές τις ασθένειες. Στην ανατολική ιατρική ένα βότανο ξεχωρίζει ως εξαιρετικά χρήσιμο ως θεραπεία για αυτήν τη σωματική αδυναμία: η ρίζα του αστράγαλου. Έχει χρησιμοποιηθεί από Κινέζους βοτανολόγους για «κάθε είδους εξουθενωτική ασθένεια». Η ρίζα του αστράγαλου θεωρείται ως ένα θαυμάσιο τονωτικό για το «chi της σπλήνας και των πνευμόνων» (το chi θεωρείται η ζωτική ενέργεια του σώματος).

Ο Andrew Chevallier γράφει «O Αστράγαλος είναι ένα κλασικό ενεργειακό τονωτικό, ίσως και ανώτερο από το Τζίνσενγκ για τους νέους αφού ζεσταίνει και τονώνει το «wei qi» (την προστατευτική ενέργεια η οποία κατά την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική κυκλοφορεί ακριβώς κάτω από το δέρμα) βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί σε εξωτερικά δύσκολα ερεθίσματα, ειδικά στο κρύο. Ο Αστράγαλος αυξάνει την ανοσολογική αντίσταση και προφανώς βελτιώνει τη φυσική αντοχή».

Ο David Hoffmann γράφει «…όταν η έρευνα φώτισε τις επιπτώσεις του στο ανοσοποιητικό σύστημα, ο Αστράγαλος υιοθετήθηκε ως σημαντικό φάρμακο στη Δύση. Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φαρμακευτικές θεραπείες για τη μείωση της τοξικότητάς τους και τη βελτίωση των παρενεργειών. Ο Αστράγαλος έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χρόνιας λευκοπενίας (χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων) που σχετίζεται με τη θεραπεία με στεροειδή, αντικαρκινικά φάρμακα και άλλες θεραπείες. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι είναι ένα ιδανικό βότανο για όποιον μπορεί να είναι ανοσοκατεσταλμένος. Ενισχύει πολλές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην προστασία του ήπατος από βλάβες και μπορεί να έχει πολύτιμες αντικαρκινικές επιδράσεις».

Αστράγαλος – Η Χρησιμότητα του

Ο Αστράγαλος είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο βότανο όταν θέλετε να ενισχύσετε την ανοσολογική υγεία ενός ατόμου και να τον βοηθήσετε να αυξάνει την αντοχή του στις ασθένειες. Προσωπικά έχω αναπτύξει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό το υπέροχο βότανο.

Η μειωμένη ανοσία μπορεί να εμφανιστεί με προφανείς τρόπους όπως η εμφάνιση πολλών λοιμώξεων, αλλά μπορεί επίσης να είναι και η αιτία του να αισθάνεται κάποιος πολύ κουρασμένος ή να αργεί να αναρρώσει από το στρες ή τον τραυματισμό.

Ο Αστράγαλος ταιριάζει όμορφα μαζί με ένα άλλο εξαιρετικό τονωτικό του ανοσοποιητικού, την Εχινάκεα. Η δομή των λευκών αιμοσφερίων μπορεί να δείξει αισθητή βελτίωση μέσα σε 1 μήνα από την εκκίνηση λήψης αυτών των βοτάνων.

Αστράγαλος – Ποσότητες Λήψης

Η δοσολογία είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της βοτανοθεραπείας. Ο Αστράγαλος είναι ένα βότανο που πρέπει να χρησιμοποιείται σε ισχυρές δόσεις. Δεν νομίζω ότι είναι συνετό να παίρνουμε μικρές δόσεις και να περιμένουμε μια θαυματουργή ανάρρωση από ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια που απαιτεί την υποστήριξή της. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική προσέγγιση για τη χρήση του βοτάνου σε μορφή αφεψήματος, η αποξηραμένη ρίζα του μπορεί να χρησιμοποιείται σε ποσότητες ~10 γραμμαρίων/ημέρα.

Μια καλή πρακτική αν έχετε υπομονή και δεν θέλετε να φτιάχνετε αφεψήματα καθημερινά είναι η δημιουργία βάμματος από τον Αστράγαλο. Πως θα φτιάξετε το βάμμα;

To make the tincture:

1. Place a quantity of herbs in a mason jar. Measure the weight mass of the herb with a precision scale.

2. Cover 50-75% of the volume of the jar with the raw herb.

3. For alcohol tinctures, vodka with an alcohol content of ~40% is usually used. Measure the volume of alcohol with a measuring cup. Cover the plant material completely with vodka.

4. Note the amount of plant material and the amount of alcohol you used. If for example you have used 100 gr. of plant material and 500 ml of alcohol, you create a 1:5 tincture. The smaller the ratio of raw herb to alcohol, the stronger the tincture.

5. Note the date the tincture was created. Close the jar. Shake daily or as often as you can. Leave the mixture in the jar for ~2 months in a dark place. The longer you leave it, the stronger the tincture.

6. After 2+ months, strain the mixture and keep the liquid. This is your tincture.

7. Use 1-2 ml to start. Judge the effects and adjust the dosage accordingly.

Keeping a journal of your contact with an herb is very good practice. This applies to contact with any herb if you intend to cultivate a healthy relationship with it. It's a good idea to note any improvements you notice or any side effects. It will help a lot to mention the time of taking, the amount you take and how you consume it. A precision scale is very useful for accurate calculations.

Αστράγαλος & Ασφάλεια Λήψης

Ο Αστράγαλος είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές βότανο που μπορεί να ληφθεί σε υψηλές δόσεις χωρίς φόβο ανεπιθύμητων επιδράσεων. Στην Κίνα θεωρείται απολύτως κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους καθώς και για εγκυμοσύνη ή θηλασμό. Στη Δύση, όπως ισχύει για όλα τα βότανα, οι συστάσεις αναφέρουν να μην χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη ή κατά το θηλασμό.

Ο Αστράγαλος είναι ένα ισχυρό τονωτικό βότανο του ανοσοποιητικού. Για αυτό μπορεί θεωρητικά να μειώσει την αποτελεσματικότητα των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων όπως η αζαθειοπρίνη (Imuran), η βασιλιξιμάμπη (Simulect), η κυκλοσπορίνη (Neoral, Sandimmune), η ντακλιζουμάμπη (Zenapax), η muromonab-CD3 (OKT3, Or. ), μυκοφαινολάτη (CellCept), τακρόλιμους (FK506, Prograf), σιρόλιμους (Rapamune), πρεδνιζόνη (Deltasone, Orasone) και άλλα κορτικοστεροειδή.

Τούτου λεχθέντος, παρακαλούμε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις μελέτες και σε άλλα σχόλια που καταδεικνύουν πώς ο Αστράγαλος έχει ισχυρό ιστορικό υποστήριξης και βοήθειας όσων χρησιμοποιούν φάρμακα όπως τα προαναφερθέντα. Ο Αστράγαλος μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να περάσουν τη διαδικασία της χημειοθεραπείας με πολύ δυνατότερη ανοσία από ό,τι θα είχαν χωρίς αυτό. Η χημειοθεραπεία, ως σημαντικό παράδειγμα, δεν προορίζεται να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα – αυτό είναι μια παρενέργεια της, όχι ο σκοπός. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται αναγκασμένος να αποφασίσει μεταξύ χημειοθεραπείας και αστράγαλου. Η μόνη περίσταση στην οποία θα συμβούλευα να μην πάρετε τον αστράγαλο είναι εάν ο στόχος της θεραπείας ήταν προφανώς η καταστολή της ανοσοποιητικής λειτουργίας λόγω της ιατρικής κατάστασης. Ο Αστράγαλος θα ήταν μια κακή επιλογή και θα πρέπει να αποφευχθεί στην κατάσταση.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Αστράγαλος, όπως και το τζίνσενγκ, είναι ένα αισθητά θερμαντικό βότανο. Οι υψηλές δόσεις του βοτάνου σε κάποιον που αισθάνεται ήδη ζεστός μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική “κάψα”!

Κλείνοντας…

Η προσωπική εκτίμηση του Αστράγαλου μπορεί να καλλιεργηθεί από οποιονδήποτε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φυτική ιατρική. Ένας ήσυχος, παρατηρητικός νους και η προσεκτική ακρόαση του σώματος μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια όμορφες αισθήσεις ευεξίες και συνειδητοποιήσεις. Λέξεις/έννοιες που ταιριάζουν με το βότανο: “θέρμη”, “θρέψη”, “φροντίδα”, “χαμόγελο”, σε κάνει να νιώθεις καλά βαθιά μέσα σου”.

Διαθέτουμε ορισμένα βότανα που μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με τον Αστράγαλο: Η Ασβαγκάντα, το Τζίνσενγκ του Νότου, η Νταμιάνα είναι κάποια από τα βότανα που μπορούν να ενισχύσουν το νευρικό σύστημα και την υγεία του αίματος.

Leave a Reply