Traditional Healing Herbs

ΠΑΣΙΦΛΩΡΑ – ΖΕΝ ΒΟΤΑΝΟ

Στη βοτανοθεραπεία με τη χρήση πασιφλώρας συμπεριλαμβάνουμε όλα τα αποξηραμένα εναέρια μέρη του φυτού που απομένουν μετά τη συγκομιδή του καρπού από το υπέροχο Passionflower (το ίδιο φυτό που παράγει το “Passionfruit”).

Η ονοματοδοσία της Πασιφλώρας (Passionflower) κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1560 ένας γιατρός με το όνομα Nicholas Monardes de Seville συνάντησε αυτό το βότανο στις περουβιανές Άνδεις. Λέγεται ότι ήταν ένας ευσεβής άνθρωπος που είχα βασανιστεί από τις θηριωδίες των κονκισταδόρων συμπατριωτών του έναντι των ιθαγενών ινδιάνων της Λατινικής Αμερικής. Καθώς έψαχνε παρηγοριά και καταφύγιο στα βουνά, συνάντησε αυτό το εξωτικό φυτό και είχε ένα όραμα για το πώς αντιπροσώπευε το «πάθος» του Χριστού. Είδε τις πέντε πληγές του Χριστού στους πέντε στήμονες, είδε την αγνότητα στο λευκό χρώμα και τον ουρανό στο μπλε, είδε τα τρία καρφιά του σταυρού, ένα σφυρί στην ωοθήκη του λουλουδιού, ένα στεφάνι αγκάθια στο στέμμα και τους 10 αληθινούς μαθητές στα 10 πέταλα. Και έτσι αποφάσισε να βαφτίσει το φυτό Πασιφλόρα.

Παραδοσιακή Χρήση της Πασιφλώρας & Αναφορές

Στο Γιουκατάν ήταν ένα παλιό φάρμακο για την αϋπνία, την υστερία και τους σπασμούς στα παιδιά. Οι Ινδιάνοι Algonquin το έφτιαχναν για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους και οι Houmas το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό στο νερό τους.

Οι εκλεκτικοί γιατροί του 19ου αιώνα χρησιμοποίησαν το Passionflower ως σημαντικό φάρμακο για την αϋπνία, την ανησυχία, τις εμμηνορροϊκές ενοχλήσεις, τη διάρροια, την επιληψία και τον κοκκύτη. Ο Δρ Michael Weiner στο Weiner’s Herbal γράφει «Το Passionflower ίσως είναι το καλύτερο ηρεμιστικό μας»

Ο TJ Lyle γράφει για δόσεις του υγρού βάμματος σε ποσότητες λήψης μεταξύ 10 και 20 σταγόνων: “αυτό είναι ένα αξιόπιστο χαλαρωτικό και κάπως διεγερτικό αντισπασμωδικό γιατρικό. Ανακουφίζει από την υπερβολική διέγερση του νευρικού συστήματος και είναι πολύ ωφέλιμο σε σπασμωδικές και νευραλγικές παθήσεις, στην αϋπνία, στο παραλήρημα του τύφου, στους σπασμούς των παιδιών. Επίσης, ανακουφίζει από τον ερεθισμό των εγκεφαλικών κέντρων και ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η πασιφλώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιληψία, μειώνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των παροξυσμών. Μια μεγάλη ποσότητα λήψης που δίνεται την κατάλληλη στιγμή μπορεί περιστασιακά να αποβάλει έναν παροξυσμό. Συχνά ανακουφίζει από τον τονικό σπασμό της μηνιγγίτιδας και είναι χρήσιμο στον τέτανο, ειδικά εάν συνδυάζεται με Lobelia inflata. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο στους σπασμούς που προκαλούνται από τη δηλητηρίαση από στρυχνίνη. Ο ύπνος που παράγεται από την πασιφλώρα είναι φυσικός, ξεκούραστος και αναζωογονητικός και ως εκ τούτου, το βοτάνι δίνει καλά αποτελέσματα στην αϋπνία.”

Ο F Ellingwood γράφει για τις αξιόλογες υπνωτικές ιδιότητες του βοτάνου: “Η πασιφλώρα έχει υπνωτικές ιδιότητες που διαφέρουν από άλλους παράγοντες αυτής της κατηγορίας. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο παραγόμενος ύπνος είναι φυσιολογικός σε όλα του τα χαρακτηριστικά. Ο ασθενής πηγαίνει για ύπνο φυσικά. Ξυπνάει τη συνηθισμένη ώρα ξεκούραστος και ανανεωμένος, χωρίς διαταραχές των εγκεφαλικών λειτουργιών, χωρίς κούραση, νωθρότητα ή άλλες δυσάρεστες αισθήσεις”.

Ο H Felter γράφει ” Είναι ένας από τα καλύτερα βότανα που διαθέτουμε για να καταπραΰνουμε την ανησυχία και να ξεπερνάμε την υπερβολική διέγερση. Η πασιφλώρα είναι αντισπασμωδική. Εάν δοθεί όταν γίνεται αισθητή η επικείμενη κρίση, μπορεί να αποκρούσει ή να μετριάσει μια κρίση επιληψίας, αλλά δεν έχει καμία αξία όταν λάβει χώρα η κρίση. Είναι μια καλύτερη θεραπεία για τον περιορισμό των σπασμών της παιδικής ηλικία. Ο κοκκύτης συχνά μετριάζεται από την πασιφλώρα και για το σπασμωδικό άσθμα αποδεικνύεται συχνά μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Είναι αξιοθαύμαστα κατάλληλο για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ώστε να προάγει την ξεκούραση και τον ύπνο και δρα με παρόμοιο τρόπο όταν η αϋπνία προκαλείται από ανησυχία, υπερβολική εργασία-σωματική και ψυχική-ή λόγω εξάντλησης πυρετών. Λίγες θεραπείες είναι ίσως καλύτερες για τον ύπνο. Ο ύπνος που προκαλείται από την ξεκούραστη επίδραση της πασιφλώρας είναι ένας ήσυχος, γαλήνιος ύπνος, που δεν ενοχλείται από οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση, και ο ασθενής ξυπνά ήρεμος και ανανεωμένος. Η εμπειρία μας με την πασιφλώρα έχει δείξει ότι είναι αργή στην παραγωγή ύπνου και συνήθως πιο αποτελεσματική το δεύτερο εικοσιτετράωρο από το πρώτο.

Η British Herbal Pharmacopoeia (BHP) περιγράφει τις δράσεις της πασιφλώρας ως ηρεμιστικό, υπνωτικό, αντισπασμωδικό βότανο αναφέροντας ότι ενδείκνυται για «νευραλγία, γενικευμένες κρίσεις, νευρική ταχυκαρδία, σπασμωδικό άσθμα» με ειδικές ενδείξεις για την αϋπνία. Η BHP προτείνει μια δόση 0,25-1 g με έγχυση ή ένα βάμμα σε αναλογία 1:8 σε 45% αιθανόλη.

Ο Thomas Bartram αναφέρει ότι οι δράσεις της πασιφλω΄ρας είναι “υπνωτικές (υπναγωγικές), αγγειοδιασταλτικές, αντισπασμωδικές, ήπιες ηρεμιστικές και αναλγητικές χωρίς να αφήνουν κατάθλιψη – επίσης είναι ένα βότανο υποτασικό, ηρεμιστικό, χαλαρωτικό του ΚΝΣ, ενισχύει τον καρδιακό μυ». Συνιστά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «αϋπνία λόγω ψυχικής ανησυχίας, νευρικής διέγερσης, υπερδραστήριου εγκεφάλου. Ενδείκνυται για υπερκινητικά παιδιά, συσπάσεις των άκρων, νευραλγία, συσπαστικό πονοκέφαλο, προσωρινή ανακούφιση από τρόμο στους ηλικιωμένους. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει με τα στερητικά συμπτώματα βενζοδιαζαπινών και Valium. Το βότανο είναι επίσης κατάλληλο για ταχυκαρδίες, τον πόνο του έρπητα ζωστήρα (μερική ανακούφιση) και την αγχώδη νεύρωση. Συνδυάζεται και με τον κράταιγο σε αναλογίες 50:50”.

Πασιφλώρα & Κλινικές Μελέτες

Η πασιφλώρα εμπεριέχει ουσίες όπως η μαλτόλη, η αιθυλομαλτόλη αλλά και φλαβονοειδή που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη χαλαρωτική δράση της. Έχει επίσης ουσίες που φαίνεται να έχουν πιο διεγερτική δράση (χημικές ουσίες harmala που έχει αποδειχθεί ότι διαστέλλουν τις στεφανιαίες αρτηρίες). Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το βότανο έχει μια «σύνθετη δράση» στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες θετικές κλινικές μελέτες με την πασιφλώρα. Ο Ευρωπαϊκός Επιστημονικός Συνεταιρισμός Φυτοθεραπείας συνιστά το βότανο για τη θεραπεία της νευρικής έντασης, της ανησυχίας, της ευερεθιστότητας και της δυσκολίας στον ύπνο (μονογραφίες ESCOP, Passiflorae herba, UK, Ιούλιος 1997).

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, το εκχύλισμα του βοτάνου βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με την οξαζεπάμη (ένα ισχυρό φάρμακο βενζοδιαζεπίνης στην κατηγορία Valium) για τη διαχείριση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD). Σημειώνεται ότι η πασιφλώρα δεν οδήγησε σε μείωση της απόδοσης της εργασίας σε αντίθεση με την οξαζεπάμη. Η δόση που χρησιμοποιήθηκε ήταν 45 σταγόνες βάμματος 1:5 την ημέρα (Akhondzadeh S et al: J Clin Pharm Ther 26(5):363-367, 2001).

Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη έδειξε ότι μια μόνο μεγάλη δόση του βοτάνου επέδειξε ηρεμιστικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις τιμές αναφοράς σε υγιείς εθελόντριες (Schulz H, Jobert M, Hubner WD: Phytomed 5(6):449- 458, 1998).

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κλινικ΄ές μελέτες που είχαν ως αντικείμενο την πασιφλώρα και τα εκχυλίσματα της. Η χρήση των λέξεων κλειδιών “passiflora clinical research” αποδίδει εκατοντάδες σχετικά αποτελέσματα.

Προσωπικές Εμπειρίες με την Πασιφλώρα

Χρησιμοποιώ συχνά την πασιφλώρα στη δουλειά μου. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά φυτά για έναν ανήσυχο νου. Το βότανο έχει μια ήπια και διαλογιστική επίδραση στους ανθρώπους. Το θεωρώ απίστευτα χρήσιμο για άτομα που μαστίζονται από υπερδραστήριο μυαλό και νευρικό σύστημα που δεν τους αφήνει να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν.

Διαπιστώνω ότι μικρές δόσεις από ένα κλασσικό βάμμα 1:5 (μόλις 10 σταγόνες για τους πιο ευαίσθητους, ίσως διπλάσιες για κάποιους που χρειάζονται μια ισχυρότερη ποσότητα για να νιώσουν τις επιδράσεις ) λειτουργούν πολύ καλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η υπερβολική νευρική ένταση μειώνεται χωρίς απώλεια συγκέντρωσης ή εγρήγορσης.

Το τσάι της πασιφλώρας είναι εξίσου αποτελεσματικό με το βάμμα της. Ξεκάθαρα γίνεται αντιληπτό εάν ένα άτομο «συντονιστεί» στα αποτελέσματά του βοτάνου – θα διαπιστώσει ότι ο ρυθμός του σφυγμού του θα έχει επιβραδυνθεί και αισθάνεται μια αυξημένη αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας. Δεν διστάζω να συστήνω πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (μέχρι και ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού βάμμα ή πολλά γραμμάρια αποξηραμένου βοτάνου) σε άτομα που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή σε άτομα που τελούν υπό έντονο άγχος ή διέγερση. Αν συντονίζεστε με το βότανο με ανοιχτό, παρατηρητικό νου, θα νιώθετε πως αυτό το βότανο πραγματικά ηρεμεί και καταπραϋνει το νευρικό ΄σύστημα!

Εκτιμώ αφάνταστα το συνδυασμό της πασιφλώρας με την αμερικάνικη σκουτελάρια για προβλήματα που σχετίζονται με νευρική ένταση, ανησυχία, άγχος, συνεχείς σκέψεις ή ακόμα και σωματικούς πόνους ή δυσφορία στο κεφάλι.

Η πασιφλώρα συνδυάζεται επίσης τέλεια με χαμομήλι για ένταση στη σπονδυλική στήλη και την κοιλιά. Επιπλέον συνδυάζεται με το μελισσόχορτο για λειτουργικά καρδιακά προβλήματα όπως καρδιακό άγχος, αίσθημα παλμών, αρρυθμίες κ.λπ. Άλλος ένα πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός για την αϋπνία είναι η χρήση πασιφλώρας – mulungu. Το mulungu είναι ένα ισχυρό καταπραϋντικό βότανο από τη Βραζιλία. Ο συνδυασμός πασιφλώρας – μελισσόχορτου – mulungu (5 γραμμάρια από το καθένα σε τσάι – αφήνετε τα βότανα σε βραστό νερό για ~15 λεπτά) πραγματικά είναι συγκρίσιμος σε επιδράσεις με τη λήψη βενζοδιαζεπινών όπως το Xanax.

Πασιφλώρα & Ethos Herbals

Μπορείτε να αγοράσετε το raw βότανο από το κατάστημα μας. Διαθέτουμε επίσης εκχυλίσματα του βοτάνου και τα προαναφερθέντα βότανα που συνδυάζονται όμορφα με την πασιφλώρα για λειτουργική ή βαριά σωματική και νοητική χαλάρωση. Επίσης να έχετε στο νου σας ότι διαθέτουμε και τους σπόρους της πασιφλώρας. Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται εύκολα και μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

Άλλα Βότανα που συνδυάζονται όμορφα με την Πασιφλώρα

Leave a Reply