Ο συριακός απήγανος είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται για τελετουργικούς και ψυχοδραστικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Ίσως να ήταν το φημισμένο haoma της αρχαίας Περσίας. Το φυτό εμφανίζεται στην αρχαία γραμματεία (Διοσκουρίδης) με την ονομασία πηγάνον. Το όνομα peganon (επίσης peganum) μπορεί να προήλθε από τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο της αρχαίας μυθολογίας που γεννήθηκε από τον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας, και την ετοιμοθάνατη Μέδουσα. Το φυτό έχει επίσης ερμηνευτεί ως το θρυλικό μαγικό φυτό γνωστό ως moly.
Οι σπόροι, που χρησιμοποιούνται τόσο για “εναλλακτικές” θεραπευτικές μεθόδους όσο και για τελετουργίες, εισήχθησαν από την Περσία στην Ινδία από τους Μουσουλμάνους νωρίς. Το φυτό ήταν παρόν στην κεντρική Ευρώπη το αργότερο τον δέκατο πέμπτο αιώνα και απεικονίστηκε από τους «πατέρες της βοτανικής». Στην Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο συριακός απήγανος έχει διατηρήσει τη σημαντικότητα του ως τελετουργικό θυμίαμα μέχρι τις μέρες μας. Στη Βόρεια Αμερική και την κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του.
Syrian Rue Ή Peganum Harmala: ΧΑΡΜΕΛ. .. ΧΑΟΜΑ;
Η Αβέστα, ένα αρχαίο ιρανικό θρησκευτικό κείμενο που εν μέρει αποδίδεται στον Ζωροάστρη (ή Ζαρατούστρα) συντέθηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Η παράδοση αναφέρει πως ο Ζωροάστρης έζησε κατά τον πέμπτο και τον έκτο αιώνα της προχριστιανικής εποχής, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου της Avesta, Τρία κεφάλαια της Avesta, τα Yasna 9, ro και II, συλλογικά γνωστά ως Hom Yasht, αναφέρονται επανειλημμένα σε ένα ιερό μεθυστικό φυτό γνωστό ως Haoma, το οποίο είναι ετυμολογικά (και πιθανώς βοτανικά, τουλάχιστον) πανομοιότυπο με τον Άριο (οι Ιρανοί επίσης κατάγονται από τους Άριους) Soma ofIndia (βλ. Κεφάλαιο 6, ιδιαίτερα Σημείωση II). Ο Αβεστανός λόγιος]. Darmesteter θεώρησε το Hom Yasht ως μεταγενέστερη παρεμβολή στο κείμενο της Avesta, πιθανώς κατά το 40-50 πΧ (Wasson 1968) ενώ κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι το Hom Yashtto έχει συντεθεί κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, από τον έκτο έως τον τέταρτο αιώνα π.Χ. (Flattery & Schwartz 1989). Μ΄΄έχρι σήμερα, όσον αφορά την ταυτότητα αυτού του μυστηριώδους φυτού με τις ιερές μεθυστικές ιδιότητες, δεν γνωρίζουμε πολλά περισσότερα σε σύγκριση με την ανακάλυψη της Άρειας RgVeda, της κύριας πηγής πληροφοριών της Δύσης για το Soma.
Το βιβλίο των R.G Wasson και W.Doniger (O’Flaherty) με τίτλο Soma : Divine Mushroom of Immortality (κυκλοφόρησε το 1968), συνόψιζε την ιστορία των αναζητήσεων για την ταυτοποίηση του Soma. Η κύρια υπόθεση των Wasson et al ήταν πως το μανιτάρι Amanita Muscaria ήταν το αυθεντικό Άρειο φυτό Soma (Wasson 1968). Το αν ο Αμανίτης είναι το θρυλικό αυθεντικό Soma ή όχι σύμφωνα με την υπόθεση του Wasson δεν μπορεί να επαληθευτεί. Κατά καιρούς διάφοροι ερευνητές αναφέρουν διαφορετικά ενθεογόνα ως Soma. Ένα από αυτά τα ενθεογόνα είναι το Peganum harmala, γνωστό και ως Syrian Rue. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια μικρή παρένθεση ώστε να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια στη Δύση, πολλοί ψυχοναύτες έχουν δοκιμάσει το συνδυασμό Syrian Rue – Αμανίτη αναφέροντας μοναδικές εμπειρίες, συνειδητοποιήσεις, θεραπευτικές πρακτικές, μείωση/εξάλειψη εθισμών. Τόσο αυτό το ιδιαίτερο μανιτάρι ΄όσο το Syrian Rue είναι δυο υπέροχα plant teachers όμως χρειάζεται προσοχή και σεβασμός ώστε τα οφέλη τους να εκφράζονται όμορφα. Οι μικρές συνετές δόσεις Αμανίτη – Syrian Rue φαίνονται να διαθέτουν σπουδαίο λειτουργικό ωφέλιμο δυναμικό. Οι μικρές ποσότητες λήψης (1-2 γραμμάρια τριμμένων σπόρων Syrian Rue – ~2 γραμμάρια Αμανίτη περίπου μια ώρα μετά τη λήψη του Rue) μπορεί να αλλάζουν προς το καλύτερο σταδιακά την οπτική μας στη ζωή με ήπιους τρόπους. Οι μεγαλύτερες ποσότητες λήψης (3-4 γραμμάρια τριμμένων σπόρων Syrian Rue και 8 – 12 γραμμάρια Αμανίτη περίπου μια ώρα μετά τη λήψη Rue), μπορούν να προσ΄φερουν ισχυρές ενθεογονικές εμπειρίες.
Τελετουργική χρήση του Syrian Rue
Εάν ο συριακός απήγανος ήταν στην πραγματικότητα το αρχικό φυτό haoma, τότε η μεγαλύτερη τελετουργική σημασία του θα ήταν στην προζωροαστρική Περσία. Είναι πιθανό ότι το φυτό μπορεί επίσης να ήταν το αινιγματικό φυτό που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία μυστηριώδη λατρεία του Μίθρα.
Ο Διοσκουρίδης σημείωσε ότι οι ύστεροι αρχαίοι Σύροι γνώριζαν το φυτό ως μπέσα, ένα όνομα που συνήθως ερμηνεύεται ότι σημαίνει «φυτό του Μπες». Ο Μπες ήταν ένας παραμορφωμένος θεός με μορφή νάνου και με το πρόσωπο ενός ηλικιωμένου άνδρα που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον απλό αιγυπτιακό λαό, γιατί ήταν ένα πνεύμα προστάτη που έδιωχνε κάθε κακό. Η εικόνα του, με τη μορφή μικρών φυλαχτών, ήταν κολλημένη σε προσκέφαλα, κρεβάτια, καθρέφτες και βάζα καλλυντικών. Οι μικρές φιγούρες του Μπες υποκαπνίζονταν με τους σπόρους του φυτού για να προωθούν τις αποτρεπτικές δυνάμεις των δαιμονίων.
Ο συριακός απήγανος ήταν ένα ιερό φυτό στην αρχαία Ανατολή. Το Κοράνι δηλώνει, «Κάθε ρίζα, κάθε φύλλο του Χαρμέλ, παρακολουθείται από έναν άγγελο που περιμένει έναν άνθρωπο να έρθει σε αναζήτηση θεραπείας». Για το λόγο αυτό, λέγεται ότι οι δερβίσηδες στη Μπουχάρα εκτιμούν επίσης και χρησιμοποιούν τελετουργικά τους σπόρους Harel για τις μεθυστικές επιδράσεις τους.
Οι σπόροι συριακού απήγανου, με τη μορφή μικρών μπάλων θυμιάματος (σεπετάν), εξακολουθούν να προσφέρονται με την καύση μεγάλων ποσοτήτων κατά τη διάρκεια του Nouruz (Νέα Ημέρα), του αρχαίου ιρανικού και τώρα εξισλαμισμένου φεστιβάλ της άνοιξης και της Πρωτοχρονιάς (στις 21 Μαρτίου, την εαρινή ισημερία). Ο καπνός που ανεβαίνει διανέμεται σε ολόκληρο το σπίτι για να κρατήσει μακριά κάθε ατυχία. Στην Περσία (Ιράν, Ιράκ), οι σπόροι είναι διάσπαρτοι σε λαμπερά κάρβουνα στους γάμους για να διώξουν τα κακά πνεύματα και το κακό μάτι. Λέγεται ότι ο καπνός είναι επίσης ικανός να διαλύσει επιδημικές ασθένειες.
Στο Μπαλουχιστάν (Πακιστάν), οι σπόροι χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώσουν τις γοητεύσεις ενός Τζιν (τζιν) και για να διώξουν γενικά όλα τα κακά πνεύματα. Ένα άτομο που έχει πέσει κάτω από τα ξόρκια ή έχει κυριευτεί από ένα τζιν, παροτρύνεται να εισπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον καπνό που αναδύεται από τους σπόρους που τρίζουν στα κάρβουνα. Λέγεται ότι μια τέτοια θεραπεία συνήθως οδηγεί σε ταχεία βελτίωση. Το Harmel χρησιμοποιείται επίσης ως υποκαπνιστικό στην Τουρκία για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων του κακού ματιού.
Στη Βόρεια Αφρική, ο συριακός απήγανος θεωρείται ως μαγική και φαρμακευτική πανάκεια από την αρχαιότητα. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως θυμίαμα, τόσο μόνοι όσο και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Οι σπόροι απλώνονται πάνω από κάρβουνο για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ο καπνός εισπνέεται για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, των συνεπειών του κακού ματιού και των αφροδίσιων ασθενειών. Στο Μαρόκο, ένα θυμίαμα από συριακούς σπόρους rue, στυπτηρία και ολίβανο (Boswellia sacra) καίγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας του γάμου για να ανάψει τις φλόγες του πόθου. Υποκαπνισμοί σπόρων Harmel και στυπτηρίας (alum) εκτελούνται ως άμυνα ενάντια σε δαίμονες, παράγοντας φημολογούμενες μεθυστικές επιδράσεις.
Στα Ιμαλάια και τις γειτονικές περιοχές, οι σαμάνοι χρησιμοποιούν τους σπόρους ως μαγικό θυμίαμα. Οι σαμάνοι των Χούνζα, που ζουν στο σημερινό Πακιστάν, εισπνέουν τον καπνό για να μπουν σε μια οξυδερκή έκσταση. Στη συνέχεια, οι σαμάνοι (bitaiyo) έρχονται σε μια στενή, παθιασμένη σεξουαλική επαφή με τις μαντικές νεράιδες, οι οποίες τους δίνουν σημαντικές πληροφορίες και την ικανότητα να θεραπεύουν (Juniperus recurva).
Θετικές Ιδιότητες του Syrian Rue
- Ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
- Ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες
- Διέγερση φαντασίας
- Προώθηση διαυγών ονείρων (lucid dreaming)
- Ενίσχυση των ιδιοτήτων πολλών άλλων βοτάνων (κάνναβη / άλλα βότανα)
Οι σπόροι έχουν αντικαταθλιπτική δράση και διεγείρουν τη φαντασία. Υπάρχουν αναφορές ονειρικών καταστάσεων μετά την κατάποση μεγαλύτερων ποσοτήτων. Τα αλκαλοειδή καθώς και το συνολικό εκχύλισμα των σπόρων δρουν ως αναστολείς ΜΑΟ. Αυτό σημαίνει πως καταστέλλουν την απέκκριση του ενδογενούς ενζύμου μονοαμινοξυδάση (=ΜΑΟ), που μεταβολίζει ορισμένους ενδογενείς νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη) καθώς και ξένες τοξίνες. Αυτό καθιστά δυνατό ορισμένες ουσίες (N,N-DMT, 5-MeO-DMT, β-φαιναιθυλαμίνες) να είναι αποτελεσματικές από το στόμα (Banisteriopsis caapi, ayahuasca, ανάλογα ayahuasca).
Μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας (Λόρενς) έδειξαν ότι η χαρμίνη που υπάρχει στους σπόρους του Syrian rue έχει αντιβιοτικά αποτελέσματα στους μικροοργανισμούς (μικρόβια) (Al-Shamma et al. 1981· πρβλ. επίσης Harsh και Nag 1984). Σε μελέτες σε ζώα, ένα εκχύλισμα των στελεχών και των φύλλων έχει αποδειχθεί ότι έχει εκτρωτικές ιδιότητες αλλά και ιδιότητες κατά της γονιμότητας (Shapira et al. 1989).
Είναι πιθανόν πως οι β-καρβολίνες περνούν στον καπνό ενισχύοντας έτσι τις επιδράσεις άλλων καπνιστών ουσιών (π.χ. THC).
Προετοιμασία του Συριακού Απήγανου & Δοσολογία
Η καύση των αποξηραμένων σπόρων ως θυμίαμα είναι μακράν η πιο κοινή χρήση του Peganum harmala στην Ανατολή. Οι σπόροι απλώς ρίχνονται σε ξύλο που καίγεται ή σε κάρβουνα, μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται επίσης ως συστατικό σε μείγματα για κάπνισμα, πχ σε συνδυασμό με το χασίς. Στην Λαττάκεια, οι σπόροι ψήνονται σε σιδερένια πιάτα, έπειτα κονιορτοποιούνται σε σκόνη και καπνίζονται, μόνοι τους ή συνδυαστικά με τον καπνό (Nicotiana tabacum). Ένα πολύ αποτελεσματικό μείγμα καπνίσματος μπορεί να αποκτηθεί από 15 γραμμάρια σπόρων και χυμό λεμονιού. Οι ωμοί σπόροι βράζονται προσεχτικά σε νερό και χυμό, το νερό εξατμίζεται και σχηματίζεται μια πάστα. Έπειτα αναμειγνύονται με καπνό και καπνίζονται παράγοντας μεθυστικές και αφροδισιακές επιδράσεις.
Στο Πακιστάν, 5 έως 10 g μη αλεσμένων σπόρων καταπίνονται με νερό μετά από ένα γεύμα για εσωτερικούς σκοπούς. Στο Μαρόκο, οι σπόροι προστίθενται στο κρασί (Vitis vinifera) για να παραχθεί κρασί Χαρμέλ. Οι κονιοποιημένοι σπόροι λαμβάνονται ως snuff ενδορινικά για να δημιουργήσουν ένα «καθαρό μυαλό».
Έως και 20 g κονιοποιημένων σπόρων έχουν καταποθεί για ψυχοδραστικούς σκοπούς, αλλά μια τέτοια δόση μπορεί να έχει σοβαρές τοξικές επιδράσεις. «Πάνω από 4 mg/kg (από του στόματος λήψη) των δύο ουσιών [harmine και harmaline] έχουν παραισθησιογόνες επιδράσεις στον άνθρωπο». Περίπου 3 έως 4 g θρυμματισμένων σπόρων (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) είναι αποτελεσματικά ως αναστολέας ΜΑΟ για την ενεργοποίηση του DMT στα ανάλογα ayahuasca. (Παρεμπιπτόντως, δεν είναι απαραίτητο να καταπιείτε τους σπόρους σε σκόνη ή σε κάψουλες ζελατίνης. Αυτή η ποσότητα μπορεί να εκχυλιστεί σε κρύο νερό και το διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.)
Χρήση Syrian Rue στη Δύση
Λήψη δια Στόματος
Microdosing: 0,5 – 1 γραμμάριο αλεσμένων σπόρων
Ήπιες Επιδράσεις: 1-2 γραμμάρια αλεσμένων σπόρων
Αισθητές Επιδράσεις: 2-3 γραμμάρια αλεσμένων σπόρων
Έντονες Επιδράσεις: 3-4 γραμμάρια αλεσμένων σπόρων
Πολύ δυνατές επιδράσεις (πιθανή ναυτία και άλλες παρενέργειες) : 4,5 -5 γραμμάρια αλεσμένων σπόρων
Ποσότητα >5 γραμμαρίων αλεσμένων σπόρων θα έχει ως αποτέλεσμα ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ ναυτία και εμετό.
Κάπνισμα / Άτμισμα (Εξαιρετική συνέργεια με άνθη κάνναβης THC/HHC)
Microdosing: 50 – 100 mg αλεσμένων σπόρων
Ήπιες Επιδράσεις: 100 – 200 mg αλεσμένων σπόρων
Αισθητές Επιδράσεις: 200-300 mg αλεσμένων σπόρων
Έντονες Επιδράσεις: 300-400 mg αλεσμένων σπόρων
Φαρμακευτική χρήση του Syrian Rue
Παραδοσιακά, οι σπόροι του Syrian rue χρησιμοποιούνται κυρίως για γυναικολογικούς σκοπούς. Στην Ινδία, οι σπόροι (χουρμούρα, λαχούρι, μαρμάρα) καίγονται ως θυμίαμα για να διευκολύνουν τη διαδικασία του τοκετού. Στην ινδική λαϊκή ιατρική, οι σπόροι θεωρούνται ως αφροδισιακό, ως φάρμακο για το άσθμα και ως παράγοντας για τη θεραπεία των δυσκολιών της περιόδου. Στο Πακιστάν, οι υπογόνιμες γυναίκες και οι γυναίκες με έντονο τοκετό ή πόνους στη μήτρα υποκαπνίζονται με τους σπόρους. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ειδικοί σωλήνες για να φυσήξουν τον καπνό απευθείας στον κόλπο (Goodman and Ghafoor 1992, 24f.· Hassan 1967). Οι άρρωστοι γενικά εισπνέουν τον καπνό για όλα τα δεινά. Ένα τσάι που παρασκευάζεται με 5 έως 10 g σπόρους πίνεται μετά από ένα γεύμα για τον έλεγχο του μετεωρισμού (Goodman and Ghafoor 1992, 54). Στο Ρατζαστάν, ο καπνός των λαμπερών σπόρων χρησιμοποιείται ως αντισηπτικός παράγοντας για τον υποκαπνισμό των πληγών (Shah 1982, 301*).
Στη λαϊκή ιατρική της Μικράς Ασίας και της Κεντρικής Ασίας χρησιμοποιούνται ως αφροδισιακά σκευάσματα συριακής ρους. Στην Περσία, οι σπόροι θεωρούνταν καθαριστικό φάρμακο και αφροδισιακό (Hooper 1937, 148*), και χρησιμοποιούνται σήμερα στο Ιράν. Οι Βεδουίνοι της ερήμου Νεγκέβ χρησιμοποιούν το φυτό για να προωθήσουν την έμμηνο ρύση και να προκαλέσουν αμβλώσεις (Bailey και Danin 1981· Shapira et al. 1989). Το βότανο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία ασυνήθιστων δερματικών παθήσεων (El-Rifaie 1980). Αφέψημα από τους σπόρους πίνεται για στομαχικές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα και ισχιαλγία. Ένα δυνατό αφέψημα μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό.
Βιοχημικά Συστατικά του Syrian Rue
Οι χημικές εργασίες στα συστικά των σπόρων του Peganum Harmala ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1830. Ο Γερμανός χημικός H. Gobel απομόνωσε ένα αλκαλοειδές το οποίο όνόμασε harmaline (χαρμαλίνη) από τους σπόρους του φυτού. Έξι χρόνια αργότερα, ο επίσης Γερμανός χημικός Fritzsche απομόνωσε ένα συγγενές αλκαλοειδές τη harmine (χαρμίνη) από τους ίδιους σπόρους. Περίπου 15 χρόνια μετά ένα ακόμα συγγενές αλκαλοειδές απομονώθηκε από τους σπόρους του Syrian Rue – ονομάστηκε harmalol (χαρμαλόλη) (Fischer 1901). Τo 1980, οι Allen & Holmstedt ανακάλυψαν την παρουσία των ουσιών Tetrahydroharmine (Τετραϋδροχαρμίνη (THH), harmol, ruine, dihydroruine. ;Άλλα σημαντικά αλκαλοειδή είναι αυτά της quinazoline με παρόμοια δομή: (–)-βασικίνη, (±)-βασικίνη, βασικινόνη, πεγαλίνη, τετραϋδροχαρμάνη και δεσοξυβασικινόνη. Η περιεκτικότητα των σπόρων σε αλκαλοειδή μπορεί να ποικίλλει μεταξύ 2 και 6% (Roth et al. 1994, 548*). Εκτός από τις β – καρβολίνες, το βότανο της Συρίας περιέχει ένα ευχάριστα αρωματικό αιθέριο έλαιο που, όταν χρησιμοποιείται σε λάδια μασάζ, έχοντας μια χαλαρωτική επίδραση στους μυς. Οι σπόροι εμπεριέχουν επίσης βιταμίνη C και λιπαρά οξέα.
Οι ώριμοι σπόροι του φυτού επιδεικνύουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκαλοειδών. Κανονικά η χαρμίνη είναι το κύριο αλκαλοειδ΄΄ες όμως και η χαρμαλίνη επιδεικνύει υψηλές συγκεντρώσεις. Η αναλογία ανάμεσα στα δυο αλκαλοειδή αλλά και οι συγκεντρώσεις τους εξαρτώνται από τις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Ο χειμώνας είναι η εποχή των μεγαλύτερων συγκεντρώσεων των αλκαλοειδών (μέσες ποσοστώσεις χαρμίνης – χαρμαλίνης 1,8 % – 0,4% αντίστοιχα σύμφωνα με μια έρευνα του 1970). Η ίδια έρευνα είχε δείξει πως το καλοκαίρι οι συγκεντρώσεις αλκαλοειδών ήταν σημαντικά μικρότερες (0.8% χαρμίνη, 0,6% χαρμαλίνη). Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλκαλοειδών φαίνονται να παράγονται σε στελέχη φυτών από το Ιράν.
Τα αλκαλοειδή harmine, harmaline, tetrahydroharmine (THH) συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ψυχοναυτών – σε αυτά φαίνεται να οφείλεται μεγάλο μέρος των αντικαταθλιπτικών, αφροδισιακών, ενδοσκοπικών αλλά και ενθεογονικών επιδράσεων.Ας δούμε συνοπτικά τις κυριότερες ιδιότητες τους:
Χαρμίνη
Χαρμίνη (Harmine): Χαλαρωτική σωματική αίσθηση (για κάποιους παρέχει και “καθαρή” σωματική ενέργεια), διαυγής νους, αντικαταθλιπτικές και αφροδισιακές επιδράσεις. Σχετικά εύκολα ανεκτή από το ανθ΄ρώπινο σώμα, ήπια ψυχοδραστική, πλήρης αναστρέψιμη αναστολή του ενζύμου MAO-A σε ποσότητες >180 mg (λήψη από το στόμα).
Harmine HCL – Λήψη δια Στόματος | Harmine HCL – Υπογλώσσια Λήψη | Harmine FB – Κάπνισμα & Άτμισμα |
Ελάχιστο όριο επιδράσεων: ~30 mg | Ελάχιστο όριο επιδράσεων: ~10 mg | Ελάχιστο όριο επιδράσεων: ~5 mg |
Ήπιες επιδράσεις: 30 – 80 mg | Ήπιες επιδράσεις: 10 – 25 mg | Ήπιες επιδράσεις: 5– 15 mg |
Κοινές επιδράσεις: 80-130 mg | Κοινές επιδράσεις: 25-40 mg | Κοινές επιδράσεις: 15-25 mg |
Σχετικά έντονες επιδράσεις: 130-180 mg | Σχετικά έντονες επιδράσεις: 40-60 mg | Σχετικά έντονες επιδράσεις: 25-30 mg |
Ισχυρές επιδράσεις: 180 + mg | Ισχυρές επιδράσεις: 60 + mg | Ισχυρές επιδράσεις: 30 + mg |
Χαρμαλίνη
Χαρμαλίνη (Harmaline): Από τη χαρμαλίνη προέρχεται κατά κύριο λόγο η ψυχοδραστική, στα όρια της ψυχεδέλειας επίδραση των σπόρων του Syrian Rue. Κρύβει το μεγαλύτερο δυναμικό για ενδοσκόπηση, διαλογιστικές πρακτικές και σαμανικές εμπειρίες. Η λήψη της σχετίζεται και με την προώθηση διαυγών ονείρων (lucid dreaming). Πλήρης αναστρέψιμη αναστολή του ενζύμου MAO – A σε ποσότητες > 100-150 mg (λήψη από το στόμα).
Harmaline HCL – Λήψη δια Στόματος | Harmaline HCL – Υπογλώσσια Λήψη | Harmaline FB – Κάπνισμα & Άτμισμα |
Ελάχιστο όριο επιδράσεων: ~15 mg | Ελάχιστο όριο επιδράσεων: ~5 mg | Ελάχιστο όριο επιδράσεων: ~3mg |
Ήπιες επιδράσεις: 15 – 40 mg | Ήπιες επιδράσεις: 5 – 15 mg | Ήπιες επιδράσεις: 3– 10 mg |
Κοινές επιδράσεις: 40-70 mg | Κοινές επιδράσεις: 15-25 mg | Κοινές επιδράσεις: 10-15 mg |
Σχετικά έντονες επιδράσεις: 70-90 mg | Σχετικά έντονες επιδράσεις: 25-30 mg | Σχετικά έντονες επιδράσεις: 20-25 mg |
Ισχυρές επιδράσεις: 100 + mg | Ισχυρές επιδράσεις: 30 + mg | Ισχυρές επιδράσεις: 25 + mg |
Τετραϋδροχαρμίνη (Tetrahydroharmine, THH): Αντικαταθλιπτικές επιδράσεις, προώθηση ενδοσκόπησης και αισθήσεων “ζεν”. Σε σύγκριση με φαρμακευτικές αντικαταθλιπτικές αγωγές θα μπορούσε να θεωρηθεί ΄ένα “light” αντικαταθλιπτικό που φτιάχνει τη διάθεση από τις πρώτες “δοκιμές”. Όμορφη συνέργεια με τα άλλα δυο αλκαλοειδή. Πολύ πιο αδύναμη δ΄ράση στο ένζυμο MAO-A συγκριτικά με τη Χαρμίνη και τη Χαρμαλίνη, ενδεχομένως μηδενικές επιδράσεις. Πρωταρχικά φαίνεται να λειτουργεί ως Αναστολέας Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης (SRI). Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία. Πιθανόν είναι παρεμφερής με τις συνιστώμενες για τη Harmine. Πολλοί ψυχοναύτες αναφέρουν δοκιμές στο εύρος των 20-60 + mg υπογλώσσια.
Ημίσεια Ζωής & Μέθοδοι Λήψης Σπόρων και Αλκαλοειδών του Syrian Rue
Ο όρος “χρόνος ημίσειας ζωής” αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου οι συγκεντρώσεις μιας ουσίας στο ανθρώπινο σώμα φτάσουν στο 50% επί της αρχικής ποσότητας λήψης προκειμένου η ουσία να αποδομηθεί και να εξαφανισθεί διά της φυσικής οδού. Όταν παρέλθει η 1η ημίσεια ζωής, οι αισθητές επιδράσεις μιας ουσίας φθίνουν σημαντικά. Όμως ίχνη της ουσίας και οι μεταβολίτες της θα συνεχίσουν να ευρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα με το πέρας 4-6 ημισειών ζωής. Ας δούμε τι ισχύει για τα 3 κύρια αλκαλοειδή του Syrian Rue:
Χαρμίνη | Χαρμαλίνη | Τετραϋδροχαρμίνη | |
Λήψη δια στόματος | 3 ώρες | 9 ώρες | ~11 ώρες |
Υπογλώσσια λήψη | ~2 ώρες | ~6 ώρες | ~8 ώρες |
Κάπνισμα / Άτμισμα | 10 λεπτά | 1 ώρα | ~ 1,5 ώρα |
Syrian Rue – Αλληλεπιδράσεις με Φαρμακευτικές Αγωγές
Caution! Syrian Rue is a Reversible Mao-A Inhibitor. This means that potentially dangerous interactions occur when the plant is combined with medications (especially antidepressants and stimulants) and psychoactive substances. Any substances with serotonergic action should be avoided in combination with Syrian Rue! Read Erowid and other sources for more information!
Ο απήγανος της Συρίας αλληλεπιδρά με ποικίλες φαρμακευτικές αγωγές, χημικές και φυτικές ουσίες. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
- Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
- Βαλσαμόχορτο ή άλλα βότανα που επιδρούν στη σεροτονίνη
- Ισχυρές διεγερτικές ουσίες
Άλλες αλληλεπιδράσεις με δυνητικές παρενέργειες ή μείωση της επιδραστικότητας των φαρμάκων:
- Αντιχολινεργικά φάρμακα
- Καφεϊνη
- Χολινεργικά φάρμακα (φάρμακα για γλαύκωμα, Αλτζχάιμερ)
- Φάρμακα που μεταβολίζονται από το συκώτι (Κυτοχρωμίνη P450, CYP2D6, P450 3A4)
- Αγωγές για το Πάρκινσον
- Αγωγές που μπορούν να βλάψουν το συκώτι
Ethos Herbals – Syrian Rue
Σπόροι Syrian Rue από το Ιράν (μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλκαλοειδών): http://ethosherbals.com/shop/effects-locator/uplifted_mood/syrian-rue-seeds/
Εκχύλισμα Full Spectrum Harmine/Harmaline 96%: http://ethosherbals.com/shop/effects-locator/uplifted_mood/harmine-harmaline-full-spectrum-freebase/
Εκχύλισμα Harmine HCL 98%: http://ethosherbals.com/shop/effects-locator/uplifted_mood/harmine-hcl-98/
Υπέροχο άρθρο!! Με ανάλυση στο παραμικρό!!… Ότι απορίες και να υπάρχουν για το Syrian Rue θα λυθούν εδώ, μπράβο για την υπερανάλυση στο άρθρο, βοηθάει πολύ.