Παραδοσιακά Θεραπευτικά Βότανα

Χρόνιος Πονος & Αναλγητικά Αλκαλοειδή από κινέζικα Βότανα TCM

Πρόλογος

Το σαράκι του χρόνιου πόνου συνήθως ξεκινά από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, φλεγμονή ή ασθένειες που βλάπτουν το “αισθητηριακό” κύκλωμα του νευρικού συστήματος. Ως συνέπεια των ανωτέρω, αυτές οι “φθορές” στο ανθρώπινο σώμα προκαλούν σταδιακά μια κατάσταση νευρωνικής υπερδραστηριότητας στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, γνωστή ως κεντρική ευαισθητοποίηση. Σε αυτές τις καταστάσεις, μπορεί να εμφανιστεί αυθόρμητος σωματικός πόνος με ανυπόφορη ένταση. Και όσον αφορά τις γνωστικές επιπτώσεις του χρόνιου πόνου, ο επίμονος πόνος δύναται να προκαλεί άγχος και κατάθλιψη. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα μυϊκών σπασμών και σωματική αποδυνάμωση στα όρια της λειτουργικής αναπηρίας και συνολική πτώση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η εύρεση νέων μέσων αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου με ισχυρές αναλγητικές δράσεις και λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα συμβατικά μέσα αντιμετώπισης αποτελεί μια βιοχημική πρόκληση με αυξανόμενη ζήτηση. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) εμπεριέχει πολλά αναλγητικά βιοδραστικά στοιχεία (αλκαλοειδή). Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τα πιο μελετημένα αναλγητικά αλκαλοειδή της TCM. Ορισμένα από αυτά τα αλκαλοειδή τα διαθέτουμε ήδη στο κατάστημα μας – ο στόχος μας σταδιακά είναι να έχουμε σε στοκ το σύνολο των αλκαλοειδών που αναφέρονται παρακάτω :). Ξεκινάμε με ένα αλκαλοειδές που μέχρι στιγμής είναι πολυ δημοφιλές για πελάτες μας που επιθυμούν βαθιά σωματική και υπνωτική χαλάρωση:

L-Tetrahydropalmatine (L-THP)

Ως το δραστικό συστατικό του Corydalis yanhusuo W.T.Wang [Papaveraceae; Corydalis rhizoma], η τετραϋδροπαλματίνη (THP) παρουσιάζει κατασταλτικές, υπνωτικές και ιδιαίτερα αναλγητικές ιδιότητες σε ποικίλα πειραματικά μοντέλα πόνου. Έχει δοκιμαστεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μοντέλα πόνου που σχετίζονται με τον οστικό καρκινικό πόνο , τον πόνο που προκαλείται από φορμαλίνη και το νευροπαθητικό πόνο. Επιπλέον, έρευνες υποδεικνύουν πως η THP μπορεί να αναστρέψει σημαντικά την εξάρτηση από οπιοειδή σε αρουραίους εθισμένους στη μορφίνη (Δοσολογία: 1,25, 2,5, 5 mg/kg· Αρνητικό μάρτυρα: μορφίνη) (Jiang WN. et al., 2020). Η THP έχει χρησιμοποιηθεί κλινικά στην Κίνα ως αναλγητικό, κατασταλτικό ή υπνωτικό (Ren et al., 2003), καθώς και για τη θεραπεία αρρυθμιών και υπέρτασης (Ren et al., 2003).

Link αγοράς : https://ethosherbals.com/shop/herbs-for-the-spirit/uplifted_mood/tetrahydropalmatine-isolate/

Aloperine

Η Αλοπερίνη είναι ένα αλκαλοειδές της κατηγορίας των κινολιζιδινών, το οποίο προέρχεται από το φυτό Sophora alopecuroides L. [Οικογένεια: Fabaceae|. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), το φυτό Sophora alopecuroides L. αναφέρεται ήδη από το αρχαίο έργο “Τα Κλασικά της Βοτανοθεραπείας του Shennong” ως φαρμακευτικό μέσο που βοηθά στην εξισορρόπηση των πέντε ζωτικών οργάνων (ήπαρ, καρδιά, σπλήνα, πνεύμονες και νεφρά), αποτοξινώνει το κυκλοφορικό σύστημα και ενισχύει τη διαύγεια του νου (Wang et al., 2020).

Σύγχρονες φαρμακολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αλοπερίνη διαθέτει αντικαρκινική, αντιβακτηριακή, αντιική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση (Xu et al., 2014; Zhou et al., 2020).

Μέσω πειραμάτων σε ζωικά πρότυπα, η ουσία αποδείχθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του φλεγμονώδους πόνου σε διάφορες δοκιμές, όπως το τεστ περιτοναϊκού πόνου με οξικό οξύ, το τεστ φορμαλίνης, η διόγκωση του αυτιού σε ποντίκια και το οίδημα του πέλματος από καραγενάνη (δόσεις: 20, 40, 80 mg/kg· φάρμακα αναφοράς: ασπιρίνη ή μορφίνη) (Yang et al., 2015a), καθώς και στον νευροπαθητικό πόνο που προκαλείται από χρόνια περίδεση νεύρου (ίδιες δόσεις· σύγκριση με πρεγκαμπαλίνη) (Xu et al., 2014). Στην κλινική πράξη στην Κίνα, η αλοπερίνη έχει αξιοποιηθεί για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και το έκζεμα (Jin et al., 2015; Wang et al., 2020).

Link αγοράς : https://ethosherbals.com/shop/herbs-for-the-spirit/mental-focus/sophona-alopecuroides-aloperine/

Oxysophocarpine

Όπως και η αλοπερίνη, έτσι και η οξυσοφοκαρπίνη προέρχεται από το φυτό Sophora alopecuroides L. [Οικογένεια: Fabaceae] αλλά και από το φυτό Sophora Flavescens. Η οξυσοφοκαρπίνη παρουσιάζει αξιοσημείωτες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχει βρεθεί ότι προσφέρει νευροπροστατευτική δράση, προφυλάσσοντας τα νευρικά κύτταρα από απόπτωση λόγω έλλειψης οξυγόνου και γλυκόζης (Zhu QL. et al., 2014· Lu et al., 2017· Zhao et al., 2018). Επίσης, η χορήγησή της πριν από την πρόκληση τραύματος μπορεί να μειώσει τη βλάβη στον πνευμονικό ιστό (Gao et al., 2017).

Επιπλέον, η οξυσοφοκαρπίνη δρα αναλγητικά, ανακουφίζοντας από οξύ πόνο, όπως έδειξαν πειραματικά μοντέλα με τεστ «tail-flick» και θερμής πλάκας (δόσεις: 10, 40, 80 mg/kg· ουσία αναφοράς: μορφίνη) (Xu et al., 2013). Έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική σε φλεγμονώδη πόνο, όπως η μηχανική αλλοδυνία σε πειραματικό οίδημα πέλματος που προκαλείται από καραγενάνη (ίδιες δόσεις· ουσία σύγκρισης: ασπιρίνη) (Yang et al., 2015b), όπως και στο πρότυπο πόνου από φορμαλίνη (σύγκριση με μορφίνη ή ασπιρίνη) (Xu et al., 2013), καθώς και στο τεστ κοιλιακής σύσπασης που προκαλείται με οξικό οξύ (Xu et al., 2013). Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί τεκμηριωμένη αναφορά για καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές σχετικά με την οξυσοφοκαρπίνη.

Matrine

Η Ματρίνη ανήκει στα αλκαλοειδή της ομάδας των κινολιζιδινών και απομονώθηκε από τις ρίζες του φυτού Sophora flavescens Ait. [Οικογένεια: Fabaceae· Ρίζα: Sophorae flavescentis radix]. Η αποξηραμένη ρίζα του φυτού αυτού καταγράφεται ήδη στο αρχαίο βοτανολογικό σύγγραμμα “Τα Κλασικά της Βοτανοθεραπείας του Shennong”. Θεωρείται πως η ρίζα έχει πικρή γεύση, ψυχρή φύση και ωφέλιμες ιδιότητες στην αντιμετώπιση του ρευματισμού, στη βελτίωση της όρασης, και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος και της χοληδόχου κύστης (He et al., 2015). Η ματρίνη έχει αποδειχθεί ότι επιδεικνύει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δράσεων, όπως αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντι-αλλεργική, αντιική, αντιϊνωτική και αναλγητική (Zhang et al., 2020a· You et al., 2020). Οι ενδείξεις της καλύπτουν διάφορα συστήματα του οργανισμού, όπως το νευρικό, κυκλοφορικό και ανοσοποιητικό.

Πιο αναλυτικά, έχει φανεί ότι η ματρίνη μειώνει τον πόνο σε διάφορα πειραματικά μοντέλα, όπως ο οξύς πόνος στο τεστ “tail-flick” (30 mg/kg, συγκριτικό: πεταζοκίνη) (Kamei et al., 1997), κοιλιακό άλγος που προκαλείται με οξικό οξύ (1, 3, 10 mg/kg· σύγκριση με πεταζοκίνη) (Kamei et al., 1997· Dai et al., 2021), και ο νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται είτε από την ουσία βινκριστίνη (15, 30, 60 mg/kg· συγκριτικό: πρεγκαμπαλίνη) (Dun et al., 2014) είτε από χρόνιο τραυματισμό του νεύρου (7.5, 15, 30 mg/kg) (Wang et al., 2013a).

Κλινικά, στην Κίνα, η ματρίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ατροφικής και βακτηριακής κολπίτιδας, βοηθώντας στη μείωση φλεγμονών, κνησμού και οιδήματος στην περιοχή (Zhang and Shen, 2021). Ωστόσο, η χρήση της περιορίζεται λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ηπατοτοξικότητα, νευροτοξικότητα και τοξικότητα στο αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη (You et al., 2020).

Link αγοράς : https://ethosherbals.com/shop/herbs-for-the-body/physical-energy/sophona-matrine/

Sinomenine

H Σινoμενίνη προέρχεται από τις ρίζες του αναρριχώμενου φυτού Sinomenium acutum (Thunb.) Rehd. et Wils. [Οικογένεια: Menispermaceae· Caulis: Sinomenii caulis]. Καταγράφεται στο ιστορικό ιατρικό έργο “Compendium of Materia Medica” ως φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (Zhao et al., 2012). Οι φαρμακολογικές της ιδιότητες περιλαμβάνουν ανοσοκατασταλτική δράση, μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και προστασία έναντι ηπατίτιδας (Zhao et al., 2012). Έρευνες έχουν δείξει ότι η σινομενίνη ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις και άλλες μορφές νευραλγίας, όπως ισχιαλγία, οσφυαλγία και ρευματισμούς των μυών (Yamasaki, 1976).

Σε πειραματικές μελέτες, φάνηκε ότι έχει αναλγητική δράση έναντι οξέος πόνου (10, 20, 40 mg/kg) (Gao et al., 2013· Zhu Q. et al., 2014), πόνου από φορμαλίνη (25, 50, 75 mg/kg) (Lee et al., 2017), φλεγμονώδους πόνου προκαλούμενου από CFA (30, 40 mg/kg) (Li et al., 2017· Yuan et al., 2018), πόνου από ρευματοειδή αρθρίτιδα (10–80 mg/kg) (Gao et al., 2015), χειρουργικού πόνου (5–80 mg/kg· συγκριτικά: λιγουστραζίνη, παρακεταμόλη) (Zhu et al., 2016· Gao et al., 2021), καθώς και σε μοντέλα πόνου από καρκινικές μεταστάσεις στα οστά και νευροπαθητικό πόνο στην περιφέρεια ή το νωτιαίο μυελό (Gao et al., 2013). Επαναλαμβανόμενη χορήγησή της δεν οδηγεί σε ανοχή αλλά αυξάνει το κατώφλι του πόνου (Gao et al., 2014· 2019), γεγονός που την καθιστά υποψήφια για μακροχρόνια χρήση.

Η κύρια εφαρμογή της σινομενίνης στην κλινική είναι στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπου φαίνεται να υπερέχει έναντι των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε μείωση της πρωινής δυσκαμψίας, του αριθμού επώδυνων αρθρώσεων και της ΤΚΕ (Xu et al., 2008). Επιπλέον, χρησιμοποιείται στην απεξάρτηση από ηρωίνη (Liu Z. et al., 2007), στη θεραπεία του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (Shi et al., 2008· Zeng and Tong, 2020), και στη μείωση της πρωτεϊνουρίας και αιματουρίας σε ασθενείς με σπειραματοπάθειες (Yin et al., 2016).

Ligustrazine

H Λιγουστραζίνη εξάγεται από το φυτό Ligusticum chuanxiong Hort. [Οικογένεια: Apiaceae· Ρίζωμα: Chuanxiong rhizoma] (Li et al., 2011) το οποίο είναι αυτοφυές στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Περιγράφεται στο περίφημο σύγγραμμα “Τα Κλασικά της Βοτανοθεραπείας του Shennong” Το ρίζωμα του φυτού έχει θερμή ιδιότητα και πικάντικη γεύση. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την ενίσχυση της καρδιο-εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ έχει βρει χρήση και στη διατροφή (Chen Z. et al., 2018).

Η λιγουστραζίνη παρουσιάζει ευρύ φαρμακολογικό φάσμα με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, νευροπροστατευτική, αντιϊνωτική, αντιβακτηριακή και αναλγητική δράση (Ozaki, 1992· Jiang and Wang, 2016). Πειραματικά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον πόνο από φλεγμονή που προκαλείται από καραγενάνη (10, 20, 80 mg/kg· σύγκριση με σινομενίνη και παρακεταμόλη) (Gao et al., 2021), χειρουργικό πόνο (ίδιες δόσεις) και νευροπαθητικό πόνο από τραυματισμό ισχιακού ή νωτιαίου νεύρου με φωτοχημική μέθοδο (Gao et al., 2019). Στην Κίνα, η λιγουστραζίνη έχει κλινικά αξιοποιηθεί στη θεραπεία αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, πνευμονικής υπέρτασης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας (Li et al., 2009· Zhang C. et al., 2019).

Evodiamine

Η ευοδιαμίνη (Πίνακας 1) αποτελεί τη δραστική ουσία που προέρχεται από τον καρπό του φυτού Tetradium ruticarpum (A.Juss.) Hart. [Οικογένεια: Rutaceae· Καρπός: Tetradii ruticarpi fructus]. Το φυτό αυτό αναφέρεται ήδη στο αρχαίο βοτανολογικό έργο “Τα Κλασικά της Βοτανοθεραπείας του Shennong” και χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 2000 χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Σύμφωνα με τις αρχές της TCM, το Tetradium ruticarpum θεωρείται πως καταπολεμά το «εσωτερικό ψύχος», προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, μειώνει τη ναυτία, προστατεύει τον σπλήνα, ενισχύει την ενέργεια Yang και περιορίζει τη διάρροια (Sun et al., 2020).

Ως βασικό ενεργό συστατικό του φυτού, η ευοδιαμίνη έχει συσχετιστεί με ευνοϊκές επιδράσεις σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση, η μυοκαρδιοπάθεια και οι ισχαιμικές ή βαλβιδικές καρδιοπάθειες (Li και Wang, 2020). Επίσης, παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες μέσω μηχανισμών όπως η επαγωγή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου (απόπτωσης), η αναστολή του κυτταρικού κύκλου, η παρεμπόδιση της δημιουργίας νέων αιμοφόρων αγγείων και η αναστολή της εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων (Li και Wang, 2020).

Σε κυτταρικά πειράματα μεταφοράς μέσω μεμβρανών, η ευοδιαμίνη έχει την ικανότητα να διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (Sun et al., 2020), γεγονός που συνδέεται με τη νευροπροστατευτική της δράση μέσω της ρύθμισης νευροτροφικών παραγόντων και της αναστολής φλεγμονωδών διεργασιών (Li και Wang, 2020). Αυτό υποδεικνύει ότι η ευοδιαμίνη ενδέχεται να είναι χρήσιμη στη θεραπεία διαφόρων μορφών πόνου. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί ότι προσφέρει αναλγητική δράση σε τεστ θερμής πλάκας (δοσολογία: 5 mg/kg) και σε μοντέλο νευροπαθητικού πόνου που προκαλείται από πακλιταξέλη (ίδια δοσολογία) (Wu και Chen, 2019).

Στην κλινική πράξη, η ευοδιαμίνη έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος και των βλεννογόνων. Χρησιμοποιείται σε περιστατικά όπως η ερυθρομελαλγία και το σύνδρομο Raynaud (Yarosh et al., 2006), αλλά και προληπτικά για παθήσεις του στοματικού βλεννογόνου, όπως περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα (Zeligs, 2006).

Link αγοράς : https://ethosherbals.com/shop/herbs-for-the-spirit/uplifted_mood/evodiamine-extract/

Tetrandrine

Η τετρανδρίνη (Πίνακας 1) είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές της κατηγορίας των δις-βενζυλοισοκινολινών, το οποίο απομονώθηκε από τις ρίζες του φυτού Stephania tetrandra S. Moore [Οικογένεια: Menispermaceae· Ρίζα: Stephaniae tetrandrae radix]. Το φυτό αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά στο αρχαίο κείμενο “Τα Κλασικά της Βοτανοθεραπείας του Shennong” και παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην Κίνα ως λαϊκό φάρμακο με διουρητική δράση, καθώς και για παθήσεις όπως η ελονοσία, τα οιδήματα, η υγρή μορφή μπέρι-μπέρι, η δυσουρία, το έκζεμα και τα δερματικά αποστήματα (Jiang Y. et al., 2020).

Ως κύριο δραστικό συστατικό του φυτού, η τετρανδρίνη έχει επιδείξει σημαντικό θεραπευτικό εύρος. Έχουν αναφερθεί εκτενώς οι αντικαρκινικές της ιδιότητες τόσο σε πειράματα in vitro όσο και σε in vivo μοντέλα, με δράση κατά πολλών τύπων καρκίνου (Luan et al., 2020). Επιπλέον, βρέθηκε ότι η τετρανδρίνη έχει αντιμικροβιακή δράση, μέσω παρεμπόδισης της αποβολής φαρμάκων από ανθεκτικά στελέχη Mycobacterium tuberculosis (Zhang Z. et al., 2015). Πέρα από αυτά, η ουσία παρουσιάζει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιδιαβητική, ανοσοκατασταλτική και αναλγητική δράση (Xie et al., 2002· Bhagya και Chandrashekar, 2016).

Η ικανότητά της να μειώνει τον πόνο επιβεβαιώθηκε σε πειραματικά μοντέλα με ζώα, όπως το τεστ θερμής πλάκας (15, 30, 45 mg/kg· σύγκριση με μορφίνη) και το τεστ κοιλιακής σύσπασης από οξικό οξύ (ίδιες δόσεις και ίδιο θετικό φάρμακο αναφοράς) (Zhao et al., 2014).

Στην κλινική πράξη, η τετρανδρίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές αρρυθμίες, η υπέρταση, η σιλικόζωση, η πνευμοκονίωση, η ηπατική ίνωση και η υπερτασική γαστροπάθεια που σχετίζεται με πυλαία υπέρταση (Kong X. et al., 2020). Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά στη γνώση μας σχετικά με την ασφάλεια, τη βιοδιαθεσιμότητα και τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά της τετρανδρίνης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση της σε ανθρώπους (Luan et al., 2020).

Link αγοράς : https://ethosherbals.com/shop/herbs-for-the-body/weight-loss/fang-ji/

Lappaconitine

Η λαπακονιτίνη (Πίνακας 1) είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές που απομονώνεται από τη ρίζα του φυτού Aconitum sinomontanum Nakai [Οικογένεια: Ranunculaceae· Ρίζα: Aconiti sinomontani radix]. Σύμφωνα με τις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM), το φυτό αυτό έχει «θερμή και ξηρή» ιδιότητα, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για την αντιμετώπιση ψύχους και τη χρήση του ως αναλγητικό ή αντιρρευματικό (Ono και Satoh, 1988· Nyirimigabo et al., 2015).

Η λαπακονιτίνη έχει συνδεθεί με ποικίλες φαρμακολογικές δράσεις, όπως αντιρρευματική, αντιαρρυθμική, αντιεπιληπτική και αναλγητική (Nyirimigabo et al., 2015). Όταν χορηγήθηκε σε τρωκτικά είτε από το στόμα είτε με υποδόρια ένεση και εξετάστηκε σε τεστ όπως η θερμή πλάκα, η εμβάπτιση της ουράς σε ζεστό νερό ή οι συσπάσεις από οξικό οξύ, εμφάνισε έντονη αναλγητική δράση, παρόμοια με αυτή της μορφίνης (Ono και Satoh, 1988).

Επιπλέον, η ουσία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε μοντέλα ζώων με περιτοναϊκό πόνο από οξικό οξύ (Ono και Satoh, 1988) και σε νευροπαθητικό πόνο από χρόνιο τραυματισμό περιφερικού νεύρου (CCI), με δόση 4 mg/kg (Ou et al., 2011).

Σε κλινικό περιβάλλον, η λαπακονιτίνη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την ανακούφιση του μετεγχειρητικού πόνου μέσω επισκληρίδιας έγχυσης, προσφέροντας ικανοποιητικά αναλγητικά αποτελέσματα (Chen et al., 1996).

Επίλογος

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, διαθέτουμε τα περισσότερα από τα αλκαλοειδή που αναφέρθηκαν παραπάνω και σταδιακά θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να τα φέρουμε όλα και ακόμα περισσότερα :). Το ζήτημα του χρόνιου πόνου είναι ένα θέμα που μας απασχο΄λεί έντονα και μπορείτε να είστε σίγουροι πως θα βάζουμε τα δυνατά μας να σας καθοδηγούμε με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες σας!

*Πηγή κύριας εικόνας άρθρου : https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2022.851508/full

Laisser un commentaire