Smartshop

Kanna – Μεσεμβρενόνη & Μεσεμβρίνη

Συνοπτικά

Εκχυλίσματα με περισσότερη Μεσεμβρενόνη (Mesembrenone) : Θεραπευτικά χαλαρωτικά, περισσότερο υπνωτικά, πρακτικά μηδαμινές παρενέργειες.

Εκχυλίσματα με περισσότερη Μεσεμβρίνη (Mesembrine) : Περισσότερο ανεβαστικά, πιο ευφορικά και ψυχαγωγικά, λιγότερο ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, δυνητικές παρενέργειες. Σε μικρές ποσότητες λήψης Μεσεμβρίνης, τα εκχυλίσματα είναι διεγερτικά. Σε μεγαλύτερες ποσότητες λήψης του αλκαλοειδούς, οι επιδράσεις μπορεί να είναι χαλαρωτικές ή και υπνωτικές.

Μεσεμβρενόνη

Η Μεσεμβρενόνη (mesembrenone) ίσως είναι το πιο επιθυμητό αλκαλοειδές του Kanna για τον άνθρωπο.. Η Μεσεμβρενόνη προέρχεται από την οξείδωση της Μεσεμβρίνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης των φύλλων του φυτού. Όταν το Kanna δεν υπόκειται σε ζύμωση (fermentation), προκύπτουν εκχυλίσματα με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Μεσεμβρίνης. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον περισσότερες έρευνες για τις επιδράσεις της Μεσεμβρίνης στον άνθρωπο. Και τα δυο αλκαλοειδή του φυτού σχετίζονται με τη σεροτονίνη (ως σεροτονεργικά / SRIs).

Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι πως η Μεσεμβρενόνη επιδεικνύει πρωταρχικά θεραπευτικές και χαλαρωτικές επιδράσεις ενώ η Μεσεμβρίνη σχετίζεται περισσότερο με τη διέγερση και την ψυχαγωγία. H Μεσεμβρενόνη είναι ένα αλκαλοειδές που καταλήγει να προκαλεί μια πραγματικά αξιόλογη ήρεμη ευχάριστη επίδραση – μόνο που τα εκχυλίσματα ή το φυτικό υλικό του Kanna πρέπει να λαμβάνονται για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων ώστε το σώμα μας να εκτιμήσει αυτήν τη φυσική ουσία. Όσοι θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο σταδιακά το Kanna και να το “δουλέψουν” λειτουργικά για το στρες ή για καταθλιπτική διάθεση, κοιτάζουν να επιλέγουν εκχυλίσματα Μεσεμβρενόνης ή raw Kanna που έχει υποστεί ζύμωση.

Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ό,τι πραγματικά το αλκαλοειδές είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του άγχους ενώ διαθέτει ξεκάθαρα και θετικό δυνητικό για τη διαχείριση της κατάθλιψης. Όσον αφορά το θεραπευτικό πλαίσιο λήψης, η Μεσεμβρενόνη είναι περισσότερο κατάλληλη από τη Μεσεμβρίνη επειδή δεν προκαλεί το ξαφνικό άγχος που μπορεί να “συνοδεύσει” τη λήψη Μεσεμβρίνης. Από την άλλη, σε αντίθεση με τη λήψη Μεσεμβρίνης, η Μεσεμβρενόνη δεν φαίνεται να διαθέτει αξιόλογο δυνητικό για την αντιμετώπιση των εθισμών, τη μείωση του σωματικού βάρους και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Είναι επίσης πιθανόν ό,τι είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη Μεσεμβρίνη για τη διαχείριση σοβαρότερων περιστατικών κατάθλιψης. Η Μεσεμβρενόνη δεν προκαλεί διεγερτικές επιδράσεις σαν τη Μεσεμβρίνη και μάλλον δεν προκαλεί την ήπια ευφορικότητα που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι με τη λήψη του Kanna. Οι επιδράσεις της είναι ήπιες αλλά διακριτές και χρήσιμες.

Εκχυλίσματα του φυτού ή raw Kanna που έχει υποστεί ζύμωση μπορούν να λαμβάνονται μακροπρόθεσμα – η Μεσεμβρενόνη είναι από τις πιο ασφαλείς φυτικές βιοδραστικές ουσίες. Κλινικές μελέτες σε ζώα έδειξαν ό,τι ακόμα και υπερδοσολογίες >1000 φορές των συνιστώμενων δεν φαίνονται να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες! Όπως και να έχει όμως, όσοι άνθρωποι λαμβάνουν αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή ή άλλου τύπου αγωγές που δύνανται να αλληλεπιδράσουν με το αλκαλοειδές, μπορεί να βιώσουν δυσάρεστες εμπειρίες. Σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε ανεπιφύλακτα να ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.

Βιοχημικές Διεργασίες Μεσεμβρενόνης

Αναστολέας Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SRI) – Λιγότερο ισχυρές ιδιότητες από τη Μεσεμβρίνη
Αναστολή PDE4

Raw Kanna & Εκχυλίσματα Μεσεμβρενόνης

Merry Stony Extract:
Μεσεμβρίνη (mesembrine) 32%
Μεσεμβρενόνη (mesembrenone) 30%
Δ7 Μεσεμβρενόνη (Δ7-mesembrenone) 32%

Μεσεμβρίνη

Η Μεσεμβρίνη είναι το πιο έντονο ψυχοδραστικό αλκαλοειδές του Kanna. Τα εκχυλίσματα του φυτού / άλλα παράγωγα που εμπεριέχουν τη Μεσεμβρίνη ως την πρωταρχική βιοδραστική ουσία, επιδεικνύουν αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές ιδιότητες, παρεμφερείς με αυτές των φαρμακευτικών αντικαταθλιπτικών. Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως θα μπορούσε να εμποδίσει την επιθυμία για κατάχρηση ουσιών και τη βουλιμία – ενδέχεται να έχει και άλλες θεραπευτικές εφαρμογές πέρα από τη διαχείριση της κατάθλιψης.

Οι άνθρωποι που επιθυμούν να χρησιμοποιούν το Kanna σε ψυχαγωγικό πλαίσιο συνήθως κοιτάζουν να επιλέγουν εκχυλίσματα Μεσεμβρίνης. Η Μεσεμβρίνη είναι ένα δυνατό αλκαλοειδές που χτυπάει πολύ πιο έντονα από τη Μεσεμβρενόνη. Πραγματικά “χτυπάει” άμεσα όταν λαμβάνεται ενδορινικά (sniffing). Συνήθως οι φαν του Kanna αναφέρουν το “high” του όταν καταναλώνουν ενδορινικά εκχυλίσματα μεσεμβρίνης. Για κάποιους το high είναι αρκετά ευφορικό, για άλλους είναι λιγότερο αισθητό.

Η Μεσεμβρίνη έχει επίσης ισχυρές αντικαταθλιπτικές επιδράσεις – μόνο που αυτές γίνονται αντιληπτές σχεδόν άμεσα και κρατάνε πολύ λιγότερο από τις επιδράσεις της Μεσεμβρενόνης. Το αλκαλοειδές μπορεί να προκαλέσει άμεσες εμπαθογενικές επιδράσεις σε υψηλότερες ποσότητες λήψης – ενίσχυση των αισθήσεων, περισσότερη απόλαυση της μουσικής, επιθυμία για χορό, ευφράδεια λόγου και άλλα ωραία. Είναι επίσης περισσότερο διεγερτική – πολύ περισσότερο – από τη Μεσεμβρενόνη. Κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ό,τι μπορεί να προκαλέσει ψυχεδελικές επιδράσεις όμως αυτό δεν ισχύει.

Για κάποιους οι πολύ υψηλές ποσότητες Μεσεμβρίνης (ειδικά όταν λαμβάνονται ενδορινικά), μπορούν να προκαλέσουν άγχος ή ακόμα και κρίση πανικού (αυτές οι αρνητικές παρενέργειες περνάνε πολύ γρήγορα). Παρά τις (συνήθως) ήπιες αισθήσεις ευφορικότητας, η μεσεμβρίνη φαίνεται αν επιδεικνύει ελάχιστο έως αμελητέο δυνητικό κατάχρησης χωρίς να προκαλεί σωματική εξάρτηση ή στερητικά. Πάντως καλό είναι να έχετε υπόψιν ότι η μακροπρόθεσμη λήψη του Kanna μπορεί να προκαλέσει ήπια στερητικά, παρεμφερή μα μικρότερης έντασης με τα φαρμακευτικά αντικαταθλιπτικά χάπια.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ό,τι η λήψη Μεσεμβρίνης είτε θυμίζει microdosing του MDMA είτε τη λήψη πολύ δυνατού καφέ συνδυαστικά με ένα αντικαταθλιπτικό. Αυτός είναι ο λόγος που το Kanna συχνά μαρκετάρεται ως μια νόμιμη εναλλακτική του MDMA. Αυτές οι πρακτικές marketing είναι ξεκάθαρα παραπλανητικές – η ισχύς του Kanna, το ασφαλές φαρμακολογικό προφίλ των αλκαλοειδών του, οι μηχανισμοί δράσης του είναι πολύ πολύ διαφορετικά από τα χαρακτηριστικά του MDMA. Στο Δυτικό Κόσμο η χρήση του Kanna είναι γνωστή από το 1800 περίπου χωρίς να έχει αναφερθεί ούτε ένας θάνατος από τη λήψη του.

Βιοχημικές Διεργασίες Μεσεμβρίνης

Αυξορρύθμιση VMAT-2 (πρωταρχική λειτουργία της)
Αναστολέας Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SRI)
Αναστολή PDE4
Ήπιος Αναστρέψιμος Αναστολέας AchE

Εκχυλίσματα Μεσεμβρίνης

Krystal Ultimate:
Μεσεμβρίνη (mesembrine) ± 70%
Μεσεμβρενόνη (mesembrenone) ≤ 20%
Δ7 Μεσεμβρενόνη (Δ7-mesembrenone) ≤ 10%

Full Spectrum:
Μεσεμβρίνη (mesembrine) 50-57%
Μεσεμβρενόνη (mesembrenone) 25-30%
Δ7 Μεσεμβρενόνη (Δ7-mesembrenone) 16-18%

Κλείνοντας…

Η απόκτηση ενός απομονωμενου αλκαλοειδούς του φυτού – είτε μιλάμε για τη Μεσεμβρενόνη, τη Μεσεμβρίνη ή άλλα αλκαλοειδή – είναι πολύ δύσκολη. Τα εμπορικά εκχυλίσματα του φυτού περιλαμβάνουν ένα mix αλκαλοειδών σε ποικίλες αναλογίες Μεσεμβρενόνης – Μεσεμβρίνης – άλλων αλκαλοειδών. Μέχρι στιγμής οι έρευνες έχουν αποκαλύψει τουλάχιστον 20 αλκαλοειδή του Kanna με διαφορετικές δομές.

Στη γκάμα της συλλογής μας περιλαμβάνονται και εκχυλίσματα full spectrum:

Η φαινομενικά σύντομη διάρκεια δράσης του φυτού είναι ο κύριος λόγος που χρησιμοποιείται σπάνια ως αντικαταθλιπτικό στη σύγχρονη ιατρική. Τα φάρμακα SSRI (τα “αντικαταθλιπτικά) πιστεύεται ότι λειτουργούν αυξάνοντας αργά τη νευροπλαστικότητα λόγω της μεγάλης διάρκειας δράσης τους. Για αυτό το Kanna αρχικά (και ίσως άδικα) απορρίφθηκε για την υποτιθέμενη αδυναμία του να επηρεάσει τη νευροπλαστικότητα όπως οι τυπικοί SSRI. Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το φυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματικά αυξήσεις στη νευροπλαστικότητα πιο γρήγορα από τα τυπικά φάρμακα SSRI λόγω της αναστολής του PDE4 και της ανοδικής ρύθμισης του VMAT-2. Με άλλα λόγια, ενώ τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά υποτίθεται ότι χρειάζονται 4-6 εβδομάδες για να αρχίσουν να δρουν, το Κanna μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί αμέσως ή εντός 1-2 εβδομα΄δων. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον πολλές περισσότερες έρευνες και κλινικές μελέτες για αυτό το υπέροχο αφρικάνικο φυτό!

Αφήστε μια απάντηση