Smartshop

Kanna – Καφεϊνη – L-Theanine : Ένα Σπουδαίο Social Combo

Απόσπασμα από΄ ένα άρθρο του εξαιρετικά ενημερωμένου blog goodroot.wordpress.com:

Είναι πιθανόν ό,τι το kanna επιδεικνύει εξαιρετική συνέργεια με την L-theanine (l-θεανίνη), ένα αμινοξύ ελεύθερης μορφής που εντοπίζεται πρωταρχικά στο τσάι (Camellia sinensis). Η συνέργεια του βοτάνου με την l-theanine ενδεχομένως επιφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη νοοτροπικά, αναφορικά με τη συγκέντρωση. Δεκάδες χιλιάδες ανεκδοτολογικές αναφορές δείχνουν ό,τι η l-theanine έχει σπουδαία συνέργεια με την καφεϊνη, το πιο γνωστό διεγερτικό αλκαλοειδές του τσαγιού. Παρόλο που κάποιες ποικιλίες τσαγιού μπορεί να εμπεριέχουν καφεϊνη σε συγκεντρώσεις 4% (ή ακόμα και μεγαλύτερες) – τις διπλάσιες από αυτές του καφέ (Coffea Arabica) – οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον καφέ ως αφέψημα ή ρόφημα. Βιοχημικά, μια από τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον καφέ και στο τσάι είναι οι συγκεντρώσεις l-θεανίνης. Η l-theanine είναι ένα χαλαρωτικό, ηρεμιστικό αμινοξύ. Αυτό σημαίνει πως όταν αναμειγνύεται με την καφεϊνη, η l-theanine συντελεί στην εξισορρόπηση της υπερέντασης που δημιουργεί η καφεϊνη – οδηγώντας σε ένα είδος ηρεμίας σε επαγρύπνηση (Giesbrecht et al. 2010).

Κάποιοι ερευνητές εικάζουν ότι οι βουδιστές μοναχοί Ζεν της Ιαπωνίας ήταν (και εξακολουθούν να είναι) σε θέση να διαλογίζονται ήρεμα για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να αποκοιμηθούν πίνοντας πράσινο τσάι. Όπως έχει αναφερθεί σε άλλα άρθρα, το kanna βελτιώνει ήδη έμμεσα την εστίαση αναστέλλοντας τον φόβο και το άγχος, τουλάχιστον σε υψηλά φορτία. Μια πιο άμεση γνωστική ενίσχυση επιτυγχάνεται όταν το Kanna συνδυάζεται με την καφεϊνη και τη θεανίνη του τσαγιού. Άλλοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πράσινο τσάι και μια μικρή ποσότητα συμπληρώματος l-theanine. Εμείς σας καλύπτουμε για όλα τα παραπάνω 🙂

Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Εφόσον, μεταξύ άλλων, η θεανίνη πιστεύεται ότι αυξάνει τις συγκεντρώσεις GABA και αυτό πιστεύεται ότι ισχύει και για το kanna φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα : το kanna ενισχύει τη δυνατότητα της θεανίνης να εξισορροπεί την καφεϊνη και να συμπληρώνει τις επιδράσεις της, παρέχοντας εγρήγορση χωρίς νευρικότητα. Αυτή είναι μόνο μια πιθανή εξήγηση και αναγνωρίζω τον βαθμό της εικασίας, όμως φαίνεται να αποτελεί μια βάσιμη υπόθεση..

Η καφεΐνη στο τσάι μπορεί επίσης να μειώσει τις υπνωτικές επιδράσεις του kanna – οι υπνωτικές επιδράσεις του επιδρούν αρνητικά στη συγκέντρωση. Στην πραγματικότητα, «επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ/καφεΐνης είναι πιθανό να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο AD. Στην προοπτική μελέτη για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, τη γήρανση και την άνοια (CAIDE), η καθημερινή κατανάλωση καφέ συνολικής ποσότητας 3-5 φλιτζανιών την ημέρα στη μέση ηλικία μείωσε τον κίνδυνο ΝΑ κατά περίπου 65%». Τουλάχιστον θεωρητικά, το kanna και οι τροφές-πηγές καφεΐνης μάλλον αλληλοενισχύονται και ενισχύουν τα γνωστικά οφέλη στους ηλικιωμένους, και ίσως και στους νεότερους.

Προσωπικά, ο λόγος που προτιμώ το τσάι ως συνεργιστικό εργαλείο για το kanna αντί τον καφέ είναι επειδή πολλές ποικιλίες τσαγιού έχουν σημαντικά επίπεδα L-Θεανίνης – η οποία θεωρητικά και ανεκδοτολογικά παρουσιάζει συνέργεια με το αφρικάνικο φυτό. Άλλες φυτικές πηγές καφεΐνης δεν έχουν L-θεανίνη, εκτός από το Guayusa (Ilex Guayusa) που έχει σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις από τις περισσότερες ποικιλίες τσαγιού. Η l-theanine είναι διαλυτή στο νερό σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών – η απορρόφηση της δεν επηρεάζεται με την προσθήκη γάλακτος. Όταν φτιάχνουμε ένα τσάι με φυσικά υψηλές ποσότητες αυτού του αμινοξέος, οι συγκεντρώσεις του αυξάνονται εντός των πρώτων 5 λεπτών μουσκέματος. Έρευνες έχουν δείξει ό,τι η συγκέντρωση l-θεανίνης είναι αξιόλογα μεγαλύτερη όταν το τσάι μουσκεύεται για πέντε λεπτά αντί για 4. Και η πρακτική του μουσκέματος του τσαγιού ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα απελευθερώνει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θεανίνης.

Οφείλουμε να σημειώσουμε και ό,τι οι συγκεντρώσεις θεανίνης αυξάνονται με σταδιακά βραδύτερους ρυθμούς μετά τα πρώτα πέντε λεπτά. Τα επίπεδα του αμινοξέος αυξήθηκαν αργά έως και 30 λεπτά μετά το μούσκεμα του τσαγιού, φτάνοντας ένα όριο 40 mg l-theanine / 200 ml (μια κούπα). Αυτή είναι η ελάχιστα αποτελεσματική δόση l-theanine για την εξισορρόπηση της καφεϊνης αν αναλογιστούμε και το είδος τσαγιού που χρησιμοποιείται (Keenan et al. p.590, 2011).

Η προαναφερόμενη ανάλυση έδειξε ότι το μαύρο τσάι έχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις l-theanine – πιο μεγάλες από το πράσινο τσάι. Όμως άλλες έρευνες έχουν δείξει το αντίθετο. Αυτό μάλλον μας δείχνει ό,τι η μέθοδος επεξεργασίας του τσαγιού (για τη δημιουργία λευκών, πράσινων, μαύρων, pu-erh κτλ) δεν είναι ένας αξιόπιστος παράγοντας καθορισμού των συγκεντρώσεων l-theanine. Είναι πιθανόν ό,τι η μέθοδος καλλιέργειας των φυτών του τσαγιού, οι μικροκλιματικές συνθήκες και η εποχή του έτους κατά την οποία θερίζονται είναι σημαντικοί παράγοντες. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Και η αναφορά συγκεντρώσεων l-theanine σε μελλοντικά προϊόντα

Φυσικά μπορείτε να εξετάσετε διάφορες εναλλακτικές αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε πράσινο τσάι ή αν θέλετε κάτι διαφορετικό. Μπορείτε πχ να χρησιμοποιήσετε το llex guayusa σε συνδυασμό με ένα συμπλήρωμα l-theanine. Ή καφέ με l-theanine.Kanna – L-theanine – Καφεϊνη – δυνατό combo! Πολλοί τρόποι να το φέρετε στα μέτρα σας 🙂

Αφήστε μια απάντηση