H Lobelia Inflata (Λομπέλια) αποκαλείται και Ινδιάνικος καπνός. Έχει ένα μακρύ ιστορικό χρήσης από τους αυτόχθονες της αμερικάνικης ηπείρου ως γιατροσόφι για παθήσεις του αναπνευστικού όπως το άσθμα, ο επίμονος βήχας, η πνευμονία και η βρογχίτιδα. Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τη λομπέλια για την αντιμετώπιση του άσθματος.
H Λομπέλια συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε θ+εραπευτικό πλαίσιο μέχρι σήμερα. Μελέτες δείχνουν ότι η λομπελίνη, η κύρια δραστική της ένωση, μπορεί να προστατεύσει από την κατάθλιψη, να βοηθήσει στη θεραπεία του εθισμού στα ναρκωτικά και να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Η πιο γνωστή εφαρμογή της Λομπέλια είναι για την αντιμετώπιση του άσθματος και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού. Η λομπελίνη μπορεί να χαλαρώνει τους αεραγωγούς, να διεγείρει την αναπνοή και να απομακρύνει το φλέγμα από τους πνεύμονες.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή της δυνητικά αφορά την κατάθλιψη. Η λομπελίνη, η κύρια δραστική ουσία του φυτού, μπορεί να μπλοκάρει ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Μια ζωϊκή μελέτη σε ποντίκια αποκάλυψε ότι η λομπελίνη μείωσε σημαντικά τις καταθλιπτικές συμπεριφορές και τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα. Μια άλλη δοκιμή σε ποντίκια έδειξε ότι αυτή η ένωση μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα κοινών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Ενδεχομένως η Λομπέλια μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Η λομπελίνη μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερκινητικότητας και της δυσκολίας εστίασης, βελτιώνοντας την απελευθέρωση και την πρόσληψη της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Λομπέλια έχει μελετηθεί ως πιθανό βοήθημα για τη μείωση της κατάχρησης ναρκωτικών. Δεδομένου ότι η λομπελίνη έχει παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα με τη νικοτίνη, θεωρείται από καιρό ως πιθανό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λομπελίνη μπορεί να είναι ευεργετική για άλλους τύπους εθισμών στα ναρκωτικά, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που κάνουν τα φάρμακα εθιστικά. Μια ζωϊκή μελέτη σε αρουραίους εθισμένους στην ηρωίνη διαπίστωσε ότι οι ενέσεις λοβελίνης 0,5–1,4 mg ανά κιλό σωματικού βάρους (1–3 mg ανά kg) μείωσαν την τάση των τρωκτικών για ηρωϊνη.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Ποσότητες μεγαλύτερες των 2 γραμμαρίων (~1 κουτάλι του γλυκού) μπορούν να προκαλέσουν τάση για εμετό και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.