Smartshop, Κακάο & Τσάι, Παραδοσιακά Θεραπευτικά Βότανα

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι ρυθμοί της εποχής μας μπορεί να είναι υπερβολικά γρήγοροι και εξαντλητικοί – ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον καφέ και ενεργειακά ποτά με μεγάλες ποσότητες καφεϊνης για να βγάζουν τη μέρα. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καφεϊνης χαρίζουν ενεργητικότητα για λίγο και έπειτα την κλέβουν από το σώμα και το νου τους στο πολλαπλάσιο. Υπάρχουν διάφορες φυσικές εναλλακτικές που θα σας επιτρέπουν να διατηρείτε υγιή αποθέματα σωματικής και νοητικής ενέργειας όμορφα και ισορροπημένα.

Οι τρεις κύριες κατηγορίες ενεργητικών βοτάνων είναι οι ακόλουθες:

1) Διεγερτικά βότανα

2) Προσαρμογόνα βότανα

3) Τονωτικά βότανα.

Kαι οι 3 κατηγορίες βοτάνων μπορούν να συντελούν θετικά στην τόνωση του και του σώματος όμως οι τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνουν αυτές τις επιδράσεις διαφέρουν. Ας δούμε συνοπτικά τι ισχύει για καθεμία από τις 3 κατηγορίες.

Διεγερτικά Βότανα

To Llex guayusa είναι ένα μοναδικό διεγερτικό βότανο που εμπεριέχει μέτριες συγκεντρώσεις καφεϊνης και θειοβρωμίνης (μια από τις ουσίες του κακάο).

Τα διεγερτικά φυτά χρησιμοποιούνται από την ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες. Οι άνθρωποι έμαθαν γρήγορα να εκτιμούν τις άμεσες, εμφανείς ψυχοδραστικές επιδράσεις τους. Τα διεγερτικά βότανα αυξάνουν την αίσθηση εγρήγορσης, τη διατήρηση της σωματικής προσπάθειας ή ακόμα και την πρόκληση ευφορικότητας. Πολλά διεγερτικά βότανα χρησιμοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλα΄τη της γης. Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Ορισμένα διεγερτικά βότανα είναι ευρέως αποδεκτά κοινωνικά (τσάι, καφές, καπνός) ενώ άλλα θεωρούνται ταμπού σε πολλές περιοχές του πλανήτη λόγω των πολύ έντονων εθιστικών χαρακτηριστικών τους και του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου (πχ εκχυλίσματα κόκας).

Τα διεγερτικά φυτά διαθέτουν ποικίλουν νευροχημικούς μηχανισμούς δράσης: Υπάρχουν τα πουρινεργικά φυτά (καφές, τσάι, κακάο, ματέ, γκουαρανά, κόλα νατ), τα χολινεργικά φυτά (καπνός, αρέκα, λομπέλια) και τα μονοαμινεργικά διεγερτικά (εφέδρα, κόκα, κχατ). Τα διεγερτικά βότανα δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία σωματικής εξισορρόπησης. Μπορούν να προκαλούν διεγερτικές επιδράσεις ανεξαρτήτως της κατάστασης του σώματος. Η προσεκτική συνετή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ελεγχόμενη σωματική και νοητική διέγερση όμως αυτή μπορεί σχετικά εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ με την πρόκληση άγχους και άλλων παρενεργειών.

Προσαρμογόνα Βότανα

Το τζίνσενγκ του νότου – γνωστό και ως βότανο της αθανασίας- είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βότανα της βοτανολογικής συλλογής μας!

Η ιδέα ότι ένα χάπι θα μπορούσε να βελτιώσει τη νοητική και σωματική απόδοση υγιών ανθρώπων επινοήθηκε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – εκείνη την εποχή δοκιμάζονταν διάφορα διεγερτικά σε πιλότους και πληρώματα υποβρυχίων. Οι πρώτες μελέτες στις διεγερτικές τονωτικές επιδράσεις του βοτάνου Schisandra chinensis εκδόθηκαν στη Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Το ρώσικο ενδιαφέρον για το S.chinensis είχε προκύψει από εθνοφαρμακολογικές έρευνες των Komarov (1895) και Arsenyev (1903-1907) σε περιοχές της Άπω Ανατολής. Σε εκείνες τις έρευνες, οι Ρώσοι είχαν ανακαλύψει ότι τα μούρα και οι καρποί που χρησιμοποιούνταν από τους Nanai – μια φυλή κυνηγών – συντελούσαν στη μείωση της πείνας, της δίψας και της σωματικής εξάντλησης. Οι κυνηγοί ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στη νυχτερινή όραση τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1950-1960, αναπτύχθηκε η ιδέα χρήσης θεραπευτικών βοτάνων για την αύξηση της σωματικής αντοχής και της επιβίωσης σε βλαπτικά περιβάλλοντα.

Η καινούρια τότε έννοια των “προσαρμογόνων” βοτάνων εισήχθη από τον τοξικολόγο Lazarev για την περιγραφή στοιχείων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την “κατάσταση μη-καθορισμένων αντιστάσεων” στο στρες. Τα πιο γνωστά προσαρμογόνα βότανα τα οποία προκαλούν υγιή διέγερση με ταυτόχρονη μείωση του στρες είναι τα βότανα σχιζάντρα (Schisandra chinensis), η ροδιόλα ροζέα (Rhodiola rosea), το τζίνσενγκ (Panax ginseng), το τζίνσενγκ του νότου (Gymnostemma) και ο ελευθερόκοκκος (Siberian ginseng). Αναλόγως της ποσότητας λήψης και η ασβαγκάντα (Ashwagandha) μπορεί να επιφέρει αυτές τις μοναδικές διεγερτικές επιδράσεις με ταυτόχρονη μείωση του στρες. Ουσιαστικά τα προσαρμογόνα βότανα οφείλουν την ονομασία τους στη δυνατότητα τους να προσαρμοζόνται στις φυσιολογικές λειτουργίες κάθε ανθρώπινου σώματος. Αυξάνουν ή μειώνουν τις σωματικές λειτουργίες προωθώντας μια ισορροπημένη σωματική κατάσταση. Μοιράζονται ομοιότητες με τα τονωτικά βότανα που θα εξετάσουμε παρακάτω.

Τονωτικά Βότανα

H νταμιάνα είναι ένα τονωτικό βότανο που ταιριάζει όμορφα με πολλά άλλα βότανα της συλλογής μας.

Τα τονωτικά βότανα είναι φυτά τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιούνται τακτικά μεσοπρόθεμα ή μακροπρόθεσμα για την υποστήριξη της σωματικής ισορροπίας. Ουσιαστικά τα τονωτικά βότανα προωθούν την αίσθηση γενικής ευεξίας και τόνωσης του σώματος. Κάποια τονωτικά βότανα επιδεικνύουν συγκεκριμένους δεσμευτικούς μηχανισμούς με διαφορετικά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα: το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το νευρικό σύστημα. Τα τονωτικά βότανα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια υπο-κατηγορία των προσαρμογόνων βοτάνων αν και οι απόψεις διίστανται. Ορισμένα βότανα τα οποία δεν θεωρούνται προσαρμογόνα αλλά επιδεικνύουν τονωτικές επιδράσεις έμμεσα είναι η νταμιάνα (Turnera diffusa), o αστράγαλος (Astragalus propinquus), o άκορος (Acorus calamus), το βατόμουρο (Raspberry), ο φλόμος (Mullein).

Ethos Herbals & Βότανα Ενέργειας

Διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα διεγερτικών, προσαρμογόνων και τονωτικών βοτάνων την οποία εμπλουτίζουμε συνεχώς με ποιοτικά προϊόντα. Μπορείτε να κάνετε κλικ στα links που παραθέτουμε στη συνέχεια για να τα δείτε συγκεντρωτικά. Θα χαρούμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους λήψης τους και το δυνητικό τους να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε ή να διατηρείτε τη σωματική και νοητική σας ενέργεια.

Σωματική & Νοητική Ενέργεια:

https://ethosherbals.com/product-category/effects-locator/energy/

Νοητική Συγκέντρωση:

https://ethosherbals.com/product-category/effects-locator/mental-focus/

Αφήστε μια απάντηση