Smartshop, Παραδοσιακά Θεραπευτικά Βότανα

Υπνωτικά Βότανα

Όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, τα υπνωτικά βότανα προωθούν την έλευση του ύπνου. Τα υπνωτικά βότανα επιδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που δεν σχετίζεται μόνο με τον ύπνο. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν ήπιες μυοχαλαρωτικές ιδιότητες ή δύνανται να χαλαρώνουν την ψυχολογική ένταση. Κάποια υπνωτικά βότανα είναι πολύ δυνατά για την πρόκληση ύπνου όμως ταυτόχρονα είναι εθιστικά και δεν διαθέτουν ασφαλές φαρμακολογικό προφίλ – το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η παράνομη παπαρούνα οπίου.

Τα βότανα που θα αναφέρουμε παρακάτω είναι σχετικά ασφαλή χωρίς να είναι εθιστικά. Φυσικά θα πρέπει να θυμάστε πως δεν είναι καλό να βασίζεστε μόνο στα υπνωτικά βότανα για την πρόκληση ύπνου. Η ολιστική προσέγγιση βελτίωσης αυτού του τόσο σημαντικού παράγοντα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, διατροφικές αλλαγές, πρακτικές χαλάρωσης και άλλες πρακτικές.

Παραδείγματα Υπνωτικών Βοτάνων

Ήπια Υπνωτικά ΒόταναΙσχυρά Υπνωτικά Βότανα


ΑγιούγκαΑγριομάρουλο (Wild Lettuce)
Ανεμώνη (Pasque Flower)Αμερικάνικη Σκουτελάρια
ΒυσσινιάΒαλεριάνα
Κάνναβη (CBD)Κινέζικη Σκουτελάρια
ΛεόνουροςΛεβάντα
ΛομπέλιαΛυκίσκος
ΛουϊζαΜουλούνγκου (Mulungu)
ΜελισσόχορτοΜπλε Λωτός
ΠρίμουλαΠαπαρούνα Καλιφόρνιας
ΤίλιοΠασιφλώρα
ΧαμομήλιΠισκίδια

Ας αναφερθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες σε κάποια από αυτά.

Αγριομάρουλο (Lactuca Virosa)

Δραστικό μέρος του φυτού : Αποξηραμένα φύλλα.

Συλλογή : Τα φύλλα συλλέγονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Βιοδραστικές ουσίες : Λακτουσίνη, λακτουσόνη, λακτουπιρικίνη, λακτουσικό οξύ, αλκαλοειδή, τριτερπένια.

Επιδράσεις : Αναλγητικές, χαλαρωτικές, υπνωτικές.

Ενδείξεις : Το λάτεξ του αγριομάρουλου πωλούνταν κάποτε ως εναλλακτική του οπίου – για αυτό και το αγριομάρουλο αποκαλείται και οπιούχο μαρούλι. Κάπου εδώ πρέπει να τονιστεί πως το αγριομάρουλο δεν εμπεριέχει οπιοειδείς ουσίες – παρόλα αυτά οι επιδράσεις του φυτού ομοιάζουν με αυτές του γνωστού ναρκωτικού. Το αγριομάρουλο είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για την αϋπνία, τη σωματική ένταση και την υπερ-νευρικότητα (ειδικά για τα νευρικά παιδιά). Χρησιμοποιείται ουσιαστικά για να ηρεμεί ένα υπερ-δραστήριο νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις αντισπασμωδικές του ιδιότητες για τον έντονο, ξηρό βήχα. Το αγριομάρουλο ανακουφίζει τους πόνους των κολικών στο στομάχι και τη μήτρα, για αυτό είναι χρήσιμο για τους πόνους της περιόδου. Επιπλέον το φυτό απαλύνει τους μυικούς πόνους που συνδέονται με τους ρευματισμούς. Για κάποιους λειτουργεί και ως αφροδισιακό.

Συνδυασμοί : Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έντονο βήχα με φλοιό βυσσινιάς. Όσον αφορά την αύπνία, συνδυάζεται με την πασιφλώρα και τη βαλεριάνα. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το άγχος σε συνδυασμό με την αμερικάνικη ή την κινέζικη σκουτελάρια.

Προετοιμασία και δοσολογία : Για τη δημιουργία αφεψήματος, ρίχνετε βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του γλυκού ή της σούπας (αναλόγως της ισχύος των φύλλων που έχετε στα χέρια σας). Αφήνετε τα φύλλα στο ζεστό νερό για 10-15 λεπτά.

Για βάμμα : 2-4 ml βάμματος έως 3 φορές την ημέρα.

Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis)

Δραστικό μέρος του φυτού : Ριζίδια και ρίζες.

Συλλογή : Οι ρίζες της ξεθάβονται κατά τα τέλη του φθινοπώρου.

Βιοδραστικές ουσίες : Πτητικά έλαια τα οποία περιλαμβάνουν το βαλεριανικό οξύ, το ισοβαλεριανικό οξύ, το βορνεόλιο, το πινένιο, την καμφίνη.

Επιδράσεις : Αντισπασμωδικές, υπνωτικές, χαλαρωτικές, για τα αέρια του στομάχου και την υπέρταση.

Ενδείξεις : Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα χαλαρωτικά βότανα. Μπορεί να χρησιμοποιείται ασφαλώς για να μειώνει τη σωματική ένταση και το νοητικό άγχος, την ευερεθιστότητα και την υστερία. Αποτελεί χρήσιμο βοήθημα για την αϋπνία, προωθώντας τον υγιή ξεκούραστο ύπνο. Ως αντισπασμωδικό βότανο βοηθά με την ανακούφιση της κράμπας και των κολικών. Επιπλέον είναι χρήσιμο για τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν ο σωματικός πόνος οφείλεται στην ένταση, αποδεικνύεται επίσης χρήσιμη. Για κάποιους λειτουργεί αποτελεσματικά και για την ημικρανία και τους πόνους και των ρευματισμών.

Συνδυασμοί : Συνδυάζεται πολύ αποτελεσματικά για την ανακούφιση της νευρικής έντασης με την αμερικάνικη σκουτελάρια αλλά και την κινέζικη σκουτελάρια. Όσον αφορά την αϋπνία συνδυάζεται καλά με την πασιφλώρα και τον λυκίσκο.

Προετοιμασία και δοσολογία : Για αφεψήματα, ρίχνετε μια κούπα βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του γλυκού (ή 1-1,5 κουταλιά της σούπας αναλόγως της δύναμης του βοτάνου που διαθέτετε). Αφήνετε το φυτικό υλικό να μουλιάσει για 10-15 λεπτά. Πίνετε το αφέψημα όποτε νιώθετε πως το χρειάζεστε.

Βάμμα : Λαμβάνετε 2-4 ml βάμματος έως 3 φορές την ημέρα.

Λεβάντα (Lavendula officinalis)

Δραστικό μέρος του φυτού : Άνθη

Συλλογή : Τα άνθη συλλέγονται πριν “ανοίξουν”, τον Ιούνιο και το Σεπτέβριο. Πρέπει να αποξηραίνονται σταδιακά σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 35 ºC.

Βιοδραστικές Ουσίες : Τα φρέσκα άνθη εμπεριέχουν έως 0,5% πτητικών ελαίων τα οποία ανάμεσα σε άλλα συστατικά εμπεριέχουν λιναλοόλη, γερανιόλη, σινεόλη, λιμονίνη, οξικό λιναλυστέρα και σεσκιτερπένια.

Επιδράσεις : Αντισπασμωδικές, αντικαταθλιπτικές, για την ερυθρότητα και τα αέρια του στομάχου.

Ενδείξεις : Αυτό το όμορφο βοτάνι είναι πολυχρηστικό – παρουσιάζει καλλυντική και θεραπευτική χρησιμότητα. Είναι ένα αποτελεσματικό βότανο για τους πονοκεφάλους, ειδικά για τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με το στρες. Η λεβάντα μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ειδικά όταν χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες βοτανολογικές θεραπείες. Ως ένα απαλό ενισχυτικό βότανου του κεντρικού νευρικού συστήματος, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο για τη νευρική αστάθεια και την εξάντληση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προωθεί τον υγιή και ξεκούραστο ύπνο. Το έλαιο της χρησιμοποιείται και τοπικά για την ανακούφιση του σωματικού πόνου και των ρευματισμών. Μια σταγόνα του αιθέριου ελαίου της στον κρόταφο θα μπορούσε να “καθαρίσει” τον πονοκέφαλο.

Συνδυασμοί : Καλή συνέργεια για την κατάθλιψη με το δενδρολίβανο, το kola nut, τη νταμιάνα και την αμερικάνικη σκουτελάρια. Όσον αφορά τους πονοκεφάλους, χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τη βετονίκη και το τανακέτο.

Προετοιμασία και δοσολογία : Για τη δημιουργία αφεψημάτων χρησιμοποιείται σε ποσότητες 1 κουταλιού του γλυκού – 1 κουταλιού της σούπας (αναλόγως της δύναμης των βοτάνων που διαθέτουμε). Τοποθετούμε το φυτικό υλικό σε νερό που έχει βράσει και το αφήνουμε να εμποτιστεί για 10 λεπτά. Το αφέψημα χρησιμοποιείται έως και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βάμμα : Το αιθέριο έλαιο της δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά! Μπορείτε να το εισπνέετε, να το τρίβετε στο δέρμα ή να το χρησιμοποιείτε στο αφρόλουτρο σας.

Λυκίσκος (Humulus Lupulus)

Δραστικό μέρος του φυτού : Άνθη

Συλλογή : Οι “κώνοι” του λυκίσκου συλλέγονται πριν να ωριμάσουν πλήρως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να αποξηραίνονται προσεχτικά στη σκιά.

Βιοδραστικές Ουσίες : Λουπουλίνη, ρητίνες, πτητικά έλαια, ταννίνες, εστρογονικές ουσίες.

Επιδράσεις : Αντισηπτικές, στυπτικές, υπνωτικές, χαλαρωτικές.

Ενδείξεις : Ο λυκίσκος είναι ένα βότανο με διακριτά χαλαρωτικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται εκτενώς για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Απαλύνει την ένταση και το άγχος. Επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, της ακαθισίας και ίσως της δυσπεψίας. Ως αντισηπτικό με χαλαρωτικές ιδιότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βλενώδη κολίτιδα. Όταν το βότανο χρησιμοποιείται τοπικά, αντιμετωπίζει και έλκη. Πάντως πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις κατάθλιψης γιατί η κατάσταση τείνει να επιδεινώνεται.

Συνδυασμοί : Όσον αφορά την αϋπνία, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη βαλεριάνα και την πασιφλώρα για τη δημιουργία ενός αφεψήματος με πολύ δύσκολη γεύση!

Προετοιμασία και δοσολογία : Για τη δημιουργία αφεψημάτων, χρησιμοποιείται 1 κουταλιά του γλυκού – 1 κουταλιά της σούπας (αναλόγως της ισχύος του φυτικού υλικού) αποξηραμένων ανθών. Τα άνθη αφήνονται σε νερό που έχει βράσει για 10-15 λεπτά. Συνήθως όσοι καταναλώνουν το λυκίσκο, πίνουν μια κούπα του αφεψήματος τη νύχτα.

Βάμμα : 1-4 ml βάμματος 3 φορές την ημέρα.

Πασιφλώρα (Passiflora Incarnata)

Δραστικό μέρος του φυτού : Αποξηραμένα Φύλλα

Συλλογή : Έαν πρόκειται να συλλεχθούν μόνο τα φύλλα, αυτό θα πρέπει να γίνει πριν το φυτό αρχίσει να ανθίζει, ανάμεσα στο Μάϊο και στον Ιούλιο. Το φύλλωμα μπορεί να συλλεχθεί μαζί με τους καρπούς αφού το φυτό ολοκληρώσει την ανθοφορία του. Το φύλλωμα αποξηραίνεται στη σκιά.

Βιοδραστικές Ουσίες : Αλκαλοειδή όπως η χαρμίνη, η χαρμάνη, η χαρμόλη και πασιφλωρίνη. Στερόλες. Φλαβονοειδείς γλυκοσίδες.

Επιδράσεις : Αναλγητικές, αντι-σπασμωδικές, υπνωτικές, χαλαρωτικές.

Ενδείξεις : H πασιφλώρα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την αντιμετώπιση της επίμονης αϋπνίας. Βοηθά με τη μετάβαση σε ξεκούραστο ύπνο χωρίς “χανγκόβερ”. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις αντισπασμωδικές δράσεις της για τη νευρική υστερία, τις κρίσεις επιληψίας και το Πάρκινσον. Ίσως θα μπορούσε να αποδειχτεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του νευρόπονου και να βοηθά με την ανακούφιση του έρπη ζωστήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και για το άσθμα (όταν αυτό οφείλεται σε νευρική ένταση).

Συνδυασμοί : Συνδυάζεται καλά με τη βαλεριάνα, το λυκίσκο, το μελισσόχορτο και το μουλούνγκου.

Προετοιμασία και δοσολογία : Για την προετοιμασία αφεψήματος χρησιμοποιείται ένα κουτάλι του γλυκού ή ακόμα και της σούπας (ανάλογα με την ισχύ του φυτικού υλικού). Το βότανο αφήνεται στο βραστό νερό για 15 λεπτά. Πολλοί επιλέγουν να πίνουν μια κούπα τη νύχτα ή ακόμα και 2 κούπες την ημέρα (1 την ημέρα, 1 τη νύχτα) για την ανακούφιση άλλων καταστάσεων.

Βάμμα : 1-4 ml μητρικού βάμματος με συχνότητα παρεμφερή με τα αφεψήματα.

Υπνωτικά Βότανα για Διαφορετικά Σημεία του Σώματος

Κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος “ταιριάζει” με κάποια βότανα. Κάποια από αυτά τα βότανα εμπίπτουν στην κατηγορία των υπνωτικών βοτάνων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως όλες οι θεραπευτικές βοτανολογικές προσεγγίσεις βοηθούν σημαντικα το ανθρώπινο σώμα – ο ύπνος είναι μια πολύ σημαντική διεργασία.

Υπνωτικά βότανα για το κυκλοφορικό σύστημα : Λεόνουρος (motherwort), μελισσόχορτο.

Υπνωτικά βότανα για το αναπνευστικό σύστημα : Όλα τα υπνωτικά βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις αντισπασμωδικές ιδιότητες τους σε καταστάσεις όπως το άσθμα. Όταν χρησιμοποιείται στην κατάλληλη δοσολογία, το αγριομάρουλο απαλύνει τον έντονο βήχα.

Υπνωτικά βότανα για την πέψη : Βαλεριάνα, λουίζα, λυκίσκος, μελισσόχορτο, χαμομήλι. Οι αντισπασμωδικές ιδιότητες βοτάνων όπως η βαλεριάνα, ο λυκίσκος και η πασιφλώρα βοηθούν με τους κολικούς των εντέρων.

Υπνωτικά βότανα για το ουροποιητικό σύστημα : Επειδή τα υπνωτικά βότανα έχουν μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, είναι πολύ χρήσιμα για το ουροποιητικό σύστημα.

Υπνωτικά βότανα για το αναπαραγωγικό σύστημα : Ισχύει ό,τι αναφέρθηκε και για το ουροποιητικό σύστημα παραπάνω.

Υπνωτικά βότανα για τους μύες και το σκελετό : Όλα τα υπνωτικά βότανα βοηθούν και μειώνουν την ένταση των μυών και τους πόνους που σχετίζονται με αυτό το σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Τα υπνωτικά βότανα χρησιμοποιούνται εσωτερικά ή και σε καταπλάσματα. Η βαλεριάνα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βότανα για αυτόν το σκοπό.

Υπνωτικά βότανα για το νευρικό σύστημα : Όλα τα υπνωτικά βότανα δουλεύουν στο νευρικό σύστημα – ιδιαίτερα χρήσιμα για τους νευρικούς ανθρώπους.

Υπνωτικά βότανα για το δέρμα : Έμμεσα βοηθούν επειδή προωθούν τον ξεκούραστο ύπνο.

Στο κατάστημα μας παρέχουμε πολλά από τα προαναφερθέντα βότανα – τόσο σε raw μορφή όσο και τα εκχυλίσματα τους. Θα χαρούμε να σας εξηγήσουμε περισσότερα για αυτά και να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε μοναδικούς συνδυασμούς που ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Ενδεικτικές λίστες χαλαρωτικών και υπνωτικών βοτάνων (raw και εκχυλίσματα) που μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα μας:

https://ethosherbals.com/product-category/effects-locator/insomnia/

https://ethosherbals.com/product-category/effects-locator/relax/

Αφήστε μια απάντηση