Ψυχοδραστικά Νούφαρα & Λωτοί : Εθνοβοτανολογική Χρήση
(Nymphaeaceae)
Είδη Nymphaea και Nuphar – Lotus & water lilies
(Λευκό Νούφαρο, White Water lily) Nymphaea alba L. (N. candida C. Presl.; N. minorifl ora (Simonk.)
Wissjul.; Castalia alba (L.) W. Wood.; C. speciosa Salisb.)
(Λευκό Νούφαρο, White water lily) Nymphaea ampla (Salisb.) DC. (Castalia ampla Salisb.) – white water
lily, precious water lily, quetzalxochiatl
(Μπλε Λωτός, Blue Lotus) Nymphaea caerulea Savigny (N. caerulea Andrews; N. calliantha
Conard.; N. capensis Thunb.; N. discolor Lehm.; N. maculata
Schum. et Thonn.; N. mildbraedii Gilg.; N. nelsonii Burtt-Davy; N.
nouchali Burm. f. var. caerulea (Sav.) Verdc.; N. poecila Lehm.; N.
spectabilis Gilg.; N. stellata Willd.; N. vernayi Bremek. et Oberm.)
Υβρίδιο Μπλε Λωτού το οποίο φαίνεται να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ομοιότητα με τον αυθεντικό Μπλε Λωτό.
Ο αυθεντικός Μπλε Λωτός – φύεται σε κάποιες περιοχές του Νείλου και της Παλαιστίνης. Πρακτικά είδος υπό εξαφάνιση. Δεν υπάρχει στη διεθνή αγορά βοτάνων εδώ και χρόνια.
(Αιγυπτιακός Λευκός Λωτός, White Lotus) Nymphaea lotus L. (N. liberiensis A. Chev.)
Κίτρινος Λωτός, Yellow Lily) Nymphaea lutea L. (Nuphar lutea (L.) Sm.; Nu. luteum (L.) Sm.) –
(Λωτός της Νύχτας, Night Lotus) Nymphaea pubescens Willd. (N. lotus var. pubescens (Willd.) Hook. f.
et Thomson; N. nouchali Burm. f.)
(Κίτρινος Νούφαρο Νάνος, Yellow Dwarf Lily) Nymphaea pumila (Timm.) Hoffm. (N. lutea var. minima Willd.; N.
lutea var. pumila Timm.; Nuphar lutea ssp. pumila (Timm.) E.O.
Beal; Nu. lutea var. pumila Timm.; Nu. minima (Willd.) Sm.; Nu.
pailum Sm.; Nu. pumila (Timm.) DC.; Nu. subpumila Miki; Nu.
tenella Rchb.)
(Ιαπωνικό Κίτρινο Νούφαρο, Japanese Yellow Lily) Nuphar japonica DC.
(Βόρειο αμερικάνικο Νούφαρο, North American Lily) Nuphar variegata Durand (N. variegatum Engl.; N. lutea ssp.
variegata (Durand) E.O Beal; Nymphozanthus variegatus
(Durand) Fernald)
(Αμερικάνικος Λωτός, Nelumbo lutea (Willd.) Pers. –
(Ρωζ Λωτός, Ιερός Λωτός, Nelumbo nucifera Gaertn.) (N. caspica (DC.) Fisch.; N. komarovii
Grossh.; Nelumbium nuciferum Gaertn.; Nelumbium speciosum
Willd.; Nymphaea nelumbo L.)
Nymphaea spp.
Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το νούφαρο N. alba αναπτύχθηκε πρώτη φορά από μια νύμφη που πέθανε από ζήλια. Αφιέρωναν νούφαρα στις νύμφες – αυτή η αναφορά οδήγησε και στη γενική ονομασία Nymphaea για τους Λωτούς (Rätsch 1992; Viljoen & Notten 2002). Επίσης οι Αρχαίοι Έλληνες έβαζαν το N. alba στο κρασί τους επιζητώντας τις ηρεμιστικές επιδράσεις του.
Στους μεσαιωνικούς χρόνους, μοναχοί και οι καλόγριες κατανάλωναν το φυτό ως αναφροδισιακό γιατί πίστευαν πως τους βοηθούσε να μένουν αγνοί.
Οι καβουρδισμένοι σπόροι έχουν χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάστατο του καφέ. Τα λουλούδια των λωτών τα έβγαζαν τη νύχτα με βουλωμένα αυτιά για την προστασία από τη μαγεία από τα πνεύματα του νερού. Μετά την απόκτηση του, το φορούσαν ως φυλαχτό αγάπης (Chiej 1984; Rätsch 1992). Στη Σιέρα Λεόνε, το ρίζωμα χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό (Lebbie & Guries 1995). Σε πρώιμα πειράματα σε χέλια, ποντίκια και σκύλους, το ρίζωμα παρήγαγε μια σπασμολυτική δραστηριότητα, ακολουθούμενη από νάρκωση (Emboden 1979b).
Κάποιοι ψυχοναύτες ανέφεραν πως ένα βάμμα από τα φρέσκα άνθη λειτούργεί ως ευχάριστο χαλαρωτικό ηρεμιστικό. Το Nymphaea ampla έχει παρόμοιες ψυχοτρόπες ιδιότητες με το N. caerulea (Μπλε Λωτός) αν και θεωρείται λιγότερο ισχυρό (Jones 2002). Το N. ampla απεικονίζεται σε πολλές τοιχογραφίες και γλυπτά των Μάγια, συχνά σε συνδυασμό με μοτίβα φρύνων [bufotenine) σε πλαίσια που υποδηλώνουν τελετουργική χρήση. Συνδέεται επίσης με θέματα θανάτου, που συνεπάγονται επισκέψεις στον κάτω κόσμο και την επακόλουθη αναγέννηση (De Rios 1974, 1990· Emboden 1979a, 1979b).
Ακόμα και οι Δυτικοί επισκέπτες στην Τσιάπας του Μεξικού επιζητούν να συγκομίζουν άνθη και μίσχους N. ampla για χρήση ως ήπιο ψυχότροπο. Το φυτό χρησιμοποιείται επίσης ως ηρεμιστικό της καρδιάς στο Αφγανιστάν (Diaz 1979; Ott 1993). Τα λουλούδια του N. ampla και του N. caerulea έχουν σημειωθεί ως «ναρκωτικά» αν και οι επιδράσεις τους είναι ήπιες / ήπια μέσα μεταβολής της νηφαλιότητας. Είδος λωτών που βρέθηκε στις Αντίλλες [η ταυτότητα δεν αναφέρεται] έχει χρησιμοποιηθεί για τα άνθη του ως αποτελεσματικό υποκατάστατο του οπίου (Emboden 1979b).
Το N. caerulea ήταν σύμβολο θανάτου και αναγέννησης για τους αρχαίους Αιγύπτιους, και θεωρούνταν ιερό στον Όσιρι, ο οποίος λέγεται ότι μετενσαρκώθηκε ως μπλε λωτός μετά τη δολοφονία του από τον Σεθ. Ένα κείμενο με τίτλο «Transformation into the Water Lilly» [ή εναλλακτικά λωτός – βλέπε Nelumbo] από το αιγυπτιακό Book of the Dead κάνει αναφορά σε ένα μπλε νούφαρο που σχετίζεται με τον Ρα, τον Hathor, και το καθαρό φως του ήλιου.
Το ξόρκι συζητά την επιθυμία της Άνι να «μεταμορφωθεί στο ιερό μπλε νούφαρο έτσι ώστε το σώμα του να μπορεί να γεννηθεί και να ανεβαίνει καθημερινά στον ουρανό». Το N. Caerulea (Μπλε Λωτός) απεικονίζεται ευρέως στην αρχαία αιγυπτιακή τέχνη και σε κειμήλια, συνήθως με τελετουργική υπόσταση. Συχνά απεικονίζεται σε τοιχογραφίες διαφόρων πολιτισμών με τον Μανδραγόρα, την Παπαρούνα αλλά και με φρύνους [bufotenine]. Μερικές φορές φοριόταν ως φυλαχτό. Τα λουλούδια του μπλω λωτού βρέθηκαν επίσης με τα μουμιοποιημένα λείψανα του Ραμσή Β’ αλλά και σε άλλους τάφους φαραώ. Τα λουλούδια πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν ως τελετουργικό από αρχαίους Αιγύπτιους ιερείς (Emboden 1979a, 1979b· Faulkner 1972; Rätsch 1992). Το N. caerulea έχει ταυτοποιηθεί ως το «Δέντρο». της Ζωής» απεικονίζεται σε πολλούς μύθους και έργα τέχνης της αρχαίας Μέσης Ανατολής (McDonald 2002), ενώ κάποιοι πίστευαν πως αποτελεί το θρυλικό «soma» [βλέπε Amanita] (McDonald 2004). Στη Γουινέα, αφέψημα από τα άνθη λαμβάνεται για τις χαλαρωτικές του επιδράσεις. Στην Τανγκανίκα λαμβάνεται το αφέψημα της ρίζας με χυμό φύλλων Ipomoea aquatica για τη θεραπεία της «ψυχικής διαταραχής» (Burkill 1985-1997).
Στη Ζιμπάμπουε, το N. caerulea λαμβάνεται από το στόμα για να «διεγείρει τα πνεύματα» (De Smet 1998). Ένα έγχυμα ρίζας και στελέχους του φυτού είναι μαλακτικό για το δέρμα και διουρητικό και ο σπόρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη (Watt & Breyer-Brandwijk 1962). Ένα αφέψημα ή έγχυμα κρασιού από 3-10 κλειστά μπουμπούκια N. caerulea έχει χαλαρωτικές, αναφροδισιακές επιδράσεις, ήπια ευφορία και αντιβηχικά αποτελέσματα. Για κάποιους τα εγχύματα κρασιού είναι εναισθητικά (empathogenic) Η προσθήκη υπερβολικά πολλών ανθών στο κρασί έχει ως αποτέλεσμα ένα ποτό με άσχημη γεύση, αν και οι επιδράσεις θα είναι ισχυρότερες. Συνιστώνται τουλάχιστον 7 g λουλουδιών ανά μπουκάλι κρασιού 700 ml. Οι ανθοί μουλιάζονται επίσης σε χυμό cranberry [τουλάχιστον 7 γραμμάρια ανθών / 1 λίτρο χυμού]. Ένα καπνιζόμενο εκχύλισμα των ανθών είναι παρόμοια δραστικό με τις δοκιμές με το κρασία, και έχει συσσωρευτικά αποτελέσματα εάν ληφθεί για παρατεταμένη περίοδο. Συσσωρευτικές επιδράσεις προφανώς αναπτύσσονται και με τη λήψη από το στόμα. Και τα raw άνθη μπορούν επίσης να καπνιστούν, όχι μόνο τα εκχυλίσματα.
Ένας ψυχοναύτης ανέφερε αθροιστική ενθεογονική δράση από το κάπνισμα ανθέων μιας ροζ ποικιλίας λωτού [μάλλον N.nouchali], ακολουθούμενη μια μέρα αργότερα από το κάπνισμα ανθών του N. Alba. Για χρονικό διάστημα ενός χρόνου περίπου πειραματιζόταν με διάφορα είδη λωτών και διαφορετικές μεθόδους λήψης τους. Η παρατεταμένη εμπειρία με το κάπνισμα των ανθών «διήρκεσε τέσσερις μέρες και βρήκα τον εαυτό μου να συνυπάρχει σε δύο ολοκληρωμένους και χωριστούς κόσμους ταυτόχρονα» (σημείωση : μάλλον αναφέρεται στα υπναγωγικά σενάρια που προκύπτουν κάποιες φορές με τη λήψη των λωτών). Κατά την τρίτη ημέρα περιελάμβανε «ακραία σωματική χαρά και ψυχικό και πνευματικό ενθουσιασμό”. Σημείωσε ότι η ενδοσκόπηση και η έλλειψη κοινωνικών περισπασμών μπορεί να ενισχύσει τα αντιληπτά αποτελέσματα των λωτών. Αυτές οι ετοιμασίες των λωτών μοιάζουν πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται και με το αλκοόλ. Οι λωτοί είναι από τα λίγα δώρα της φύσης που συνδυάζονται τόσο καλά με το αλκοόλ.
Το νούφαρο N.lotus θεωρούνταν ύψιστης συμβολικής σημασίας για τους Αρχαίους Αιγύπτιους, παρεμφερώς με το N.Caerulea (Μπλε Λωτός). Τα άνθη του δίνονταν σε τιμώμενα πρόσωπα. Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες έφτασαν στην Αίγυπτο και παρατήρησαν αυτό το έθιμο, έδωσαν στο νούφαρο την ονομασία λωτός (πολύτιμος). Οι λωτοφάγοι που αναφέρονται στην Οδύσσεια του Ομήρου πιστεύεται πως έτρωγαν τους καρπούς της τζιτζιφιάς (ziziphus, jujube), όχι τους λωτούς που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο (Burkill 1985 – 1987). Άλλοι αμφιβάλουν πως οι λωτοφάγοι έτρωγαν καρπούς τζιτζιφιάς υποστηρίζοντας πως οι επιδράσεις που περιγράφονται από τον Όμηρο μοιάζουν περισσότερο με τις επιδράσεις των λωτών (Jones 2001).
Οι γυναίκες της Γκάμπια μασούν ρίζες του N.lotus ως υποκατάστατο του kola nut. Στην Τανγκανίκα, η ρίζα φτιάχνεται σε αφήψημα για τις χαλαρωτικές ιδιότητες της, για τη φροντίδα των νοητικών διαταραχών. Οι ρίζες φτιάχνονται ως αφεψήματα και στη Νιγηρία για τη διέγερση του αναπνευστικού συστήματος, ως καταπραϋντικά για τον βήχα και ως θεραπεία για τον πυρετό. Επιπλέον το τσάι φαίνεται να ανακουφίζει την αϋπνία. Τα αφεψήματα των φύλλων χρησιμοποιούνται ως καταπραϋντικά για νευρικές υστερίες και τους “τρελούς”. Οι ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη του N.lotus έχουν χαλαρωτικές, ηρεμιστικές ιδιότητες για τους αυτόχθονες αυτών των χωρών ενώ οι σπόροι και η μαγειρεμένη ρίζα αντιμετωπίζονται ως τροφές (Burkill 1985-1997). Οι σπόροι θεωρούνται τονωτική τροφή (Watt & Breyer-Brandwijk 1962). Τα άνθη του N.lotus έχουν παρεμφερείς επιδράσεις με αυτά του N.caerulea όμως γενικά θεωρούνται πιο “αδύναμα” (Jones 2002).
Οι Iroquois πίνουν ένα αφέψημα των ριζών του N.variegata για να λύσουν τα ξόρκια της μαύρης μαγείας. Επίσης χρησιμοποιούν το φυτό ως φυλαχτό ενάντια στη μαγεία και στους δαίμονες αν και όταν το χρησιμοποιούν για αυτούς τους σκοπούς δεν το καταναλώνουν. Ένα είδος Nymphaea γνωστό ως ‘Irupé’ είναι υψηλής συμβολικής σημασίας για τους Guarani – λένε πως η μυρωδιά του μπορεί να γοητεύσει έναν άνθρωπο. Πήρε το όνομα Irupé από μια γυναίκα η οποία έπεσε να πνιγεί όταν έμαθε πως ο άνδρας της πέθανε – έπειτα σύμφωνα με το θρύλο η γυναίκα μεταμορφώθηκε σε νούφαρο (Rätsch 1992).
Στις Φιλιππίνες, ο χυμός του N.pubescens τρίβεται στο μέτωπο και στους κροτάφους για τις υπνωτικές δράσεις του. Έχει στυπτικές (σύσφιξη των πόρων του δέρματος) και ήπιες υπνωτικές/χαλαρωτικές ιδιότητες (Perry & Metzger 1980). Οι Αβορίγινες της βόρειας Αυστραλίας χρησιμοποιούν τα επεξεργασμένα, ριζίδια, τα άνθη και τους βλαστούς των Nymphaea spp ως τροφή και καταναλώνουν το νέκταρ των ανθών (μεγάλες ποσότητες λήψης προκαλούν πονοκέφαλο). Οι βλαστοί των ανθών τρώγονται ωμοί μετά την αφαίρεση της φλούδας τους. Οι κόνδυλοι τρώγονται μετά το βράσιμο ή ψήσιμο σε αναμμένα κάρβουνα – 2-3 κόνδυλοι που καταναλώνονται με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.
Για τους αυτόχθονες της Γης Arnhem, το νούφαρο είναι το πρωϊνό αστέρι ενώ ο βλαστός του είναι το μονοπάτι προς τον ουρανό. Μετά το θάνατο τους, τα πνεύματα των νεκρών ακολουθούν αυτό το αστέρι για να οδηγηθούν στον τελικό τόπο ανάπαυσης (Isaacs 1987; Low 1991a; Smith et al. 1993).
Nelumbo spp.
Οι ασιατικοί πολιτισμοί λατρεύουν τον «ιερό λωτό» [Ν. nucifera] ως αντιπροσωπευτικό σύμβολο τελειότητας, αθανασίας και φώτισης. Η αναπτυξιακή συνήθεια του φυτού είναι εν μέρει παραγωγική αυτών των πεποιθήσεων – το φυτό μεγαλώνει από τη λάσπη του πυθμένα του ποταμού ή της λίμνης και υψώνεται μέσα από θολά νερά για να ξεχυθεί στον ήλιο πολύ πάνω από τη στάθμη του νερού. Έτσι μας έρχεται στο νου η αναζήτηση της πνευματικής τελειότητας, και η άνοδος των τσάκρα. Οι αριθμοί των πετάλων του Ιερού Λωτού χρησιμοποιούνται για να αναπαραστήσουν καθένα από τα 7 τσάκρα. Στην Ινδία, το άνθος του αντιπροσωπεύει τη γυναικεία πτυχή της δημιουργίας (Rätsch 1992). Κάποιοι πιθανολογούν πως αποτελεί το θρυλικό Soma (McDonald 2004), αν και αναμφίβολα πολλοί ερευνητές δεν συμφωνούν με αυτήν την οπτική.
Στην Αγιουρβέδα, οι σπόροι του N. nucifera θεωρούνται αφροδισιακοί, τονωτικοί για το σώμα, καρδιοτονωτικοί, ηρεμιστικοί για τη μήτρα και στυπτικοί. Μπορεί να είναι χρήσιμοι για την ανακούφιση από τον εμετό και την ανακούφιση του πυρετού. Οι στημόνες του έχουν παρόμοιες ιδιότητες ενώ το άνθος θεωρείται καλό για τα μάτια, για τον πυρετό, ως καταπραϋντικό για το βήχα, για την ενυδάτωση, για τα δερματικά εξανθήματα και για τα συμπτώματα δηλητηρίασης.. Τα φύλλα του Ιερού Λωτού χρησιμοποιούνται ως αντίδοτο σε δηλητηριώδεις μύκητες στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. Στην Κίνα και στη Μαλαισία, η ίνα του ριζώματος χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της υγείας σε ανθρώπους με νευρική εξάντληση (Kirtikar & Basu 1980; Nadkarni 1976; Perry & Metzger 1980). Επίσης στην Κίνα, τα φύλλα του Ιερού Λωτού καπνίζονται (Cooke 1860). Στην Κίνα, τα ριζώματα χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του arrowroot στη μαγειρική αλλά και για την προώθηση των νοητικών ικανοτήτων και για την ησυχία των πνευμάτων» (Mukherjee et al. 1996).
Όλα τα μέρη του Ιερού Λωτού εκτιμώνται στην TCM (Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική), ιδιαίτερα ως τονωτικά. Το ρίζωμα, οι σπόροι και τα φύλλα πιστεύεται ότι επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Τα φύλλα, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα των τροφίμων για ψήσιμο, λειτουργούν ως μυοχαλαρωτικά, αντιπυρετικά και ψυκτικά, θεραπεύοντας τα συσχετισμένα συμπτώματα με την υπερβολική καλοκαιρινή ζέστη, καθώς και με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση της ζωτικής ενέργειας. Οι στήμονες έχουν χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσουν το τσάι αλλά καιως θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Ο χυμός του μίσχου είναι στυπτικός και τονωτικό της καρδιάς. οι ρίζες είναι στυπτικές και αιμοστατικές, για τη θεραπεία ναυτίας, ακμής και εκζέματος. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται για τα αντιψυχωσικά τους αποτελέσματα αλλά και ως
αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά, τονωτικά, αφροδισιακά, για αντιπυρετικές και καρδιοτονωτικές δραστηριότητες που λέγεται ότι έχουν συγγένεια με τη σπλήνα, τα νεφρά και την καρδιά. Συνήθως λαμβάνονται σε αφέψημα 6-12g, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, δυσπεψίας ή κοιλιακού φουσκώματος (Bremness 1994; Huang 1993; Nishibe et al. 1986; Reid 1995).
Στη Νοτιοανατολική. Ασία, οι σπόροι τρώγονται ωμοί, βρασμένοι ή ψημένοι, και το ρίζωμα τρώγεται με λαχανικά ή ζαχαρωμένο. Στην Αυστραλία, οι ιθαγενείς τρώνε τα στελέχη φύλλων μετά την απογύμνωση του σκληρού εξωτερικού στρώματος. Επίσης καταναλώνουν τους σπόρους και τα ριζώματα [βλέπε επίσης Nymphaea] (Cribb & Cribb 1987).
Οι σύγχρονοι ψυχοναύτες έχουν σημειώσει ότι οι σπόροι του N. nucifera έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες για το κεντρικό νευρικό σύστημα (Ott 1993). Τα αποξηραμένα σπορόφυτα εμβρύων, ή «πτέρυγες» [«lian xin» ή «lian zi xin» στα κινέζικα Pinyin, «nhuy sen khô» στα Βιετναμέζικα] έχουν επίσης ισχυρά αποτελέσματα και μπορούν να ενισχυθούν με μικρές ποσότητες αλκοόλ [π.χ. 30-50 ml βότκα, ένα σφηνάκι]. Εκτός από το να ληφθεί από το στόμα, η ρητίνη καπνίζεται με τη μέθοδο του «hot-knife» για «ισχυρές επιδράσεις» – ο καπνός που παράγεται με τη μέθοδο hot knife έχει πικρή, αλκαλοειδή γεύση (theobromus pers. comm.).
Τα άνθη του N. nucifera έχουν επίσης ενδιαφέρουσες ψυχοτρόπες ιδιότητες. Ένας ψυχοναύτης κάπνισε ένα τσιγάρο με αποξηραμένα και θρυμματισμένα λουλούδια, και περιέγραψε τις επιδράσεις ως ευχάριστα ευφορικές, με διαύγεια σκέψης, και έντονη απάθεια για τη διάρκεια τους [έως 4 ώρες]. Τα αποτελέσματα είχαν κάποια ομοιότητα με αυτά από τα καπνιστά άνθη Nymphaea caerulea, αν και ήταν λιγότερο ισχυρά.. Το κάπνισμα των ανθών σε ποσότητες ίσες με αυτές της κάνναβης οδήγησαν σε βαθιά ευφορία και ικανοποίηση, με μικρές αλλαγές στην οπτική αντίληψη. Οι τάσεις απάθειας ήταν πιο έντονες και συνοδεύονταν από συναισθήματα αδράνειας – εν ολίγοις ο καπνιστός Ιερος Λωτός φαίνεται καλή επιλογή όταν κάποιος θέλει να σταματήσει το overthinking, την υπερανάλυση . Αυτή η ισχυρή αδράνεια δεν σημειώθηκε από το ίδιο υποκείμενο όταν κάπνιζε τα άνθη λωτού μόνα τους, ούτε όταν κάπνιζε την κάνναβη σε συνδυασμό με τα άνθη του Nymphaea caerulea (Μπλε Λωτού)με τον ίδιο τρόπο.
Το κάπνισμα κάνναβης κοντά στο τέλος μιας εμπειρίας με άνθος λωτού ενίσχυσε τα παρατεταμένα αποτελέσματα του λωτού , αλλά η αδράνεια που περιγράφηκε προηγουμένως δεν προέκυψε. Τα λουλούδια του Ιερού Λωτού μπορούν επίσης να εγχυθούν σε κρασί [τουλάχιστον 7 γραμμάρια λουλουδιών ανά φιάλη. κάποιοι χρησιμοποιούν έως 25 γραμμάρια / φιάλη]. Άλλοι εμποτίζουν εκχυλίσματα του Ιερού λωτού σε χυμό κράνμπερι [1g εκχυλίσματος 5x από αποξηραμένα άνθη ή 50 x από φρέσκα άνθη ανά φλιτζάνι χυμού] τα οποία χρησιμοποιούνται παρεμφερώς με τα εκχυλίσματα Nymphaea (Τζόουνς 2001, 2002).
Τα Προϊόντα Λωτών της Ethos Herbals
Ethos Herbals Blends (Μείγματα Βοτάνων που εμπεριέχουν Λωτούς για ποικίλους σκοπούς)
Aphrodite Blend : Μείγματα για την ορμονολογική υγεία των γυναικών και την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας
Oniros Blend : Μείγματα βοτάνων για την προώθηση διαυγών ονείρων (lucid dreams) και πιο βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.
Μείνετε συντονισμένοι με το Blog και το e-shop για τα πιο ποιοτικά προϊ΄όντα Λωτών της αγοράς. Ετοιμάζουμε ακόμα περισσότερες βοτανολογικές προτάσεις στο μέλλον!